Zrenjanin- Sportska hala „Kristalna dvorana“ u Zrenjaninu ugostila je danas mališane, učenice i učenike od prvog do trećeg razreda osnovnih škola širom Srbije, na republičkom školskom takmičenju u „Malim olimpijskim igrama“, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Saveza za školski sport grada Zrenjanina. „Male olimpijske igre“ su takmičenje koje se u Zrenjaninu održavaju već više od 40 godina, što je bio jedan od razloga da se našem gradu poveri uloga domaćina ovog prvenstva. Takmičenje je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

– Ovo je posebno draga manifestacija, jer u njoj učestvuju najmlađa deca. Mogu da istaknem da su naši kapaciteti, kako u ljudstvu, tako i u infrastrukturi kada je u pitanju sport, na visokom nivou i ne čudi što organizujemo veliki broj sportskih manifestacija u našem gradu, rekao je gradonačelnik i zahvalio se Savezu za školski sport Srbije, Savezu za školski sport grada Zrenjanina, kao i pedagozima grada Zrenjanina, Sportskom savezu grada Zrenjanina i Javnoj ustanovi „Sportski objekti“, koji su bili logistika kako bi ovo bilo organizovano što bolje – kazao je gradonačelnik i dodao:
– Očekujem da se deca danas lepo druže, da rezultat bude bitan, ali ne u prvom planu i da pošaljemo jednu lepu sliku iz ovog predivnog sportskog kompleksa u Karađorđevom parku, gde su svoje početke imali mnogi šampioni, i iz naše „Kristalne dvorane“ – poručio je učesnicima današnje manifestacije gradonačelnik Zrenjanina.

Ispred Saveza za školski sport Srbije, obratio se predsednik Željko Tanasković, koji je ovom prilikom rekao da su „Male olimpijske igre“ jedan od najboljih projekata.
– One obuhvataju uzrast od prvog do trećeg razreda i ovakvim vidom takmičenja hoćemo da stvorimo svest kod mladih da treba da se bave sportom. Velika je greška ako se u ovom uzrastu odmah insistira da se deca bave košarkom, fudbalom, odbojkom ili nekim borilačkim sportovima. U ovom uzrastu, oni moraju da se bave fizičkim aktivnostima koji stvaraju njihovu motoriku, da pravilno skoče, trče i to je nešto što je najbitnije, rekao je Tanasković i dodao da je ovo nešto što je jako prihvatljivo kod dece i da ga raduje činjenica što uvek ima puno dece na ovakvim manifestacijama.

Kristina Bačić, predsednica Saveza za školski sport grada Zrenjanina, takođe je izrazila zadovoljstvo što se „Male olimpijske igre“ na republičkom nivou održavaju baš u Zrenjaninu i što je među učesnicima i OŠ „Petar Petrović Njegoš“, čiji su takmičari pokazali najbolje rezultate, do opštinskog do međuokružnog nivoa i zasluženo izborili plasman na završno, republičko takmičenje.
– Danas su ovde samo najuspešnije ekipe iz Srbije i očekujemo lep i uspešan sportski dan u Zrenjaninu – poručila je Bačić.

I ove godine je Savez za školski sport Srbije realizovao projekat „Tvoj lajk za naš ples“.

Učenici su imali zadatak da okupe ekipu, osmisle i uvežbaju plesnu tačku, snime i pošalju na adresu Saveza za školski sport. Stiglo je preko 35 plesnih tačaka, pored toga što se za njih glasalo, Stručna komisija je izabrala najbolje. Tako je u ovom projektu pobedila plesna tačka učenika OŠ „Jovan Popović“ iz Novog Sada u kategoriji od 1. do 4. razreda osnovne škole, pod vođstvom nastavnice Romane Šobot, dok dvostruki pobednici u projektu „Tvoj lajk za naš ples“ stižu iz Pančeva i to učenici nastavnice Aleksandre Mimić iz OŠ „Branko Radičević“. Ovo je pobednička numera i po oceni publike i stručnog žirija.

Nagrade su im uručili Željko Tanasković i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Na današnjim igrama svaki tim je imao zadatak ne da bude bolji od drugog, već da bude najbolji što može. I oni su ga uspešno savladali. Odatle sledi i glavna poruka s ovog takmičenja: „Neka nas današnje druženje podseti da treba da razvijemo sportski duh kod naše dece, da im budemo podrška, ljubav, sigurnost. Samo uz podršku porodice, sport možemo približiti deci. Uzimanjem onog najboljeg iz sporta, obezbeđivanjem pozitivnih iskustava i sticanjem sportskih veština pripremićemo decu za kvalitetan život u odraslom dobu. Zato deco, bavite se sportom!“.

Izvor:zrenjanin.rs