Zrenjanin- U četvrtak 06. jula 2023. godine, održana je 69. vanredna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Srednjobanatskog upravnog okruga Zrenjanin na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga Zrenjanin, u vezi sa pojavom stočne bolesti Afrička kuga svinja.

Afrička kuga svinja pojavila se u naseljenom mestu Čenta 23. juna 2023. godine, teritorija Grada Zrenjanina i u naseljenom mestu Jarkovac, 04. jula 2023. godine, na teritoriji opštine Sečanj.

„Sve nadležne službe postupaju u skladu sa svojim nadležnostima, kako bi se sprečilo dalje širenje ove zarazne bolesti“, istaknuto je na vanrednoj sednici.

 

Na sednici su doneti sledeći zaključci:

1. ZAKLJUČAK

Afrička kuga svinja pojavila se u naseljenom mestu Čenta (23.06.2023. godine), teritorija Grada Zrenjanina i u naseljenom mestu Jarkovac (04.07.2023. godine), teritorija opštine Sečanj. Sve nadležne službe postupaju u skladu sa svojim nadležnostima, kako bi se sprečilo dalje širenje ove zarazne bolesti.

Veterinarska inspekcija je u skladu sa svojim ovlašćenjima, u zaraženom području naseljenog mesta Čenta, izdala rešenja kojima su naređene mere o postupanju držalaca svinja (zabrana prodaje svinja, sprovođenje biosigurnosnih mera, dezinfekcija prostora, vođenje računa o higijeni prilikom ulaska u objekte u kojima se drže svinje, obavezna prijava uginuća stoke, kao i svih promena koje mogu da ukažu na zaraženost životinja veterinarskoj stanici ili inspekciji, zabrana klanja za sopstvene potrebe bez odobrenja veterinarske inspekcije, zabrana ishrane svinja pomijama). Ključan je momanat zabrana ilegalnog prometa svinja i svinjskih prerađevina.

U zaraženom području naseljenog mesta Jarkovac, u toku je obilazak držalaca svinja, kojima se takođe naređuje izvršenje pomenutih mera.

 

2. Z A K Lj U Č A K

 

U cilju preventivnog i operativnog delovanja, u zaštiti od zarazne bolesti Afričke kuge svinja, potrebna je sinhronizovana aktivnost svih struktura na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga Zrenjanin.

Obaveze jedinica lokalnih samouprava i svih nadležnih službi je da prate situaciju na terenu, pruže svu neophodnu pomoć veterinarskoj službi i veterinarskoj inspekciji, a po potrebi održe i sednice štabova za vanredne situacije.

Izvor: www.srednjobanatski.okrug.gov.rs