Grad Zrenjanin obezbedio je cisternu i poverio je na upravljanje JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin koje je istu napunila pijaćom vodom i postavila na gradskom trgu gde će se nalaziti dok traje talas tropskih vrućina.

Proteklih godina Grad Zrenjanin i JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin su tokom letnjeg perioda prilikom većih manifestacija i masovnijeg okupljanja građana, poput Dana piva, obezbeđivali cisterne sa pijaćom vodom i to pre svega zahvaljujući dobroj saradnji sa Vojskom Srbije, kao i iznajmljivanjem cisterni od novosadskog „Vodovoda i kanalizacije“.


Ove godine Grad Zrenjanin je putem IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, koji je finansirala Evropska unija, obezbedio cisternu za pijaću vodu i poverio je na upravljanje JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin čime su se stvorili uslovi da možemo u bilo kom trenutku kada se ukaže potreba, kao što je slučaj sada dok traje talas tropskih vrućina, da omogućimo sugrađanima osveženje pijaćom vodom na javnom prostoru.

„Proteklih dana JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin izvršilo je pranje i dezinfekciju cisterne, juče je u novosadskom „Vodovodu“ izvršeno njeno punjenje pijaćom vodom i potom je dovežena i postavljena na gradski trg, odnosno Trg Slobode, gde će se nalaziti sve dok traje talas tropskih vrućina.

Zbog visokih temperatura JKP „Vodovod i kanalizacija“ će svakih par dana vršiti pražnjenje preostale vode iz cisterne i puniti je pijaćom vodom u Novom Sadu, a radnici preduzeća će svakodnevno vršiti dezinfekciju slavina na cisterni, a sve u cilju da se omogući maksimalna bezbednost upotrebe vode iz cisterne.

I pored izuzetno visokih temperatura proteklih sedam dana i činjenice da potrošnja vode u gradu beleži maksimume, da sistemi vodosnabdevanja na izvorištu neprekidno rade u punom kapacitetu, vodosnabdevanje je stabilno i uredno i odvija se bez većih problema.

Meteorolozi najavljuju nastavak talasa tropskih vrućina, pa iz tog razloga naglašavamo da je i dalje na snazi apel korisnicima, i u gradu i u naseljenim mestima, da se voda troši racionalno.
Da bi se postojeći sistem vodosnabdevanja održao neophodno je izbegavati neracionalnu potrošnju vode, odnosno zalivanje travnjaka i bašti, polivanje trotoara i drugih betonskih površina i punjenje bazena, naročito u tzv. „špicevima“ kada je potrošnja vode najveća, odnosno rano ujutru i u periodu između 18 i 22 časa.

Samo racionalna potrošnja vode omogućuje stabilan pritisak vode u mreži i samim tim mogućnost da je svi korisnici, i u objektima individualnog i kolektivnog stanovanja, u svakom trenutku imaju u dovoljnim količinama i stabilnog pritiska za zadovoljenje svojih potreba, a sa druge strane sprečava pojavu nagle promene pritiska vode u mreži koji dovodi do havarija na istoj, a samim tim i do mogućih prekida vodosnabdevanja dok se havarije ne saniraju“, rekao je mr Siniša Gajin, dipl.inž.menadžm. rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.