Sport-  Nakon šest godina ekipa SAS-a ponovo će igrati u prvoligaškom društvu. Drugoligašku sezonu, u kojoj su veći deo bili u vođstvu, završili su na drugom mestu i protiv Ivanjičana izgubili baraž za plasman u Prvu ligu. Kad su Bečejci odustali od elite, Zrenjaninci su došli do prilike da ponovo zaigraju u Prvoj ligi.

„Sasovci“ su se vratili na prvoligašku mapu futsala posle šest godina. Pod imenom Kopernikus SAS, ispali su iz Prve lige 2017 godine. Klub sa Begeja ima tradiciju u začetku futsal šampionata, bio je u vrhu i iznedrio više reprezentativaca, od kojih je Slobodan Rajčević, još uvek na velikoj sceni.


-Imali smo priliku da kroz prvenstvo Druge lige, dođemo do Prve, dugo smo bili u vođstvu, ali trku nismo izdržali do kraja. Poslednjih sezona imali smo dosta pehova, ali smo sve stoički podneli. Bili smo prinuđeni da se oslanjamo na igrače koji su igrali i veliki fudbal, pa smo često bili nekompletni. Nadam se da sličnih problema nećemo imati – rekao je trener Milivoje Batinica, koji je od osnivanja kluba, ne samo kormilar sa klupe, već i čelnik koji kreira organizaciju i politiku SAS-a i jedan je od ljudi sa najdužim stažom u futsalu Srbije.


Za 1. avgust zakazan je početak priprema i Batinica smatra da je dovoljno vremena da ekipa spremno dočeka start trke.
-Mesec dana intenzivnog rada sasvim je dovoljno, imajući u vidu da niko od igrača, tokom letnje pauze, ne miruje. Učesnici su velikog broja turnira i do sada su četiri osvojili. Pored Zrenjanina, bili su prvi u Petrovcu na Mlavi, Sečnju i Majuru, a koliko vidim, mogu broj osvojenih pehara i upovećati.
Kad se povela reč o igračkom pogonu, Batinica je naglasio da su pojačanja neophodna.
„Kvalitet Prve lige je iznad drugoligaškog karavana, jače su ekipe, sa puno kvalitetnih pojedinaca. Veliki je izazov i treba da angažujemo najmanje dva dobra pojačanja. Ekipa je dugo na okupu, ima kvaliteta, ali za rotaciju mora da nas je više, kako bi konkurencija podigla i vrednost tima i pojedinca. Narednih dana očekujemo novajlije. Što se plasmana tiče, u SAS-u su svesni da će svaka utakmica da bude derbi.
-Treba da se stabilizujemo na svim nivoima i da izborimo opstanak. To je prvi i osnovni cilj i nadam se da ćemo uspeti da ga ostvarimo – istakao je Batinica.
Prvotimac Igor Aranitović je jedna od glavnih karika u ekipi. Kad je SAS poslednji put ispao iz Prve lige, zadužio je opremu.
„Igranje u Prvoj ligi je ozbiljna priča i ogroman izazov i za mene i za ostale saigrače. Elita je daleko kvalitetnija od Druge lige, u svakom pogledu i uveren sam da ćemo u Kristalnoj dvorani imati brojne navijače i veliku podršku. Osnovno je da se dobro pripremimo i posvetimo u svakom meču. Rano je baviti se prognozama, kao i svakom debitantu, cilj je opstanak – rekao je Aranitović.
Malo je igrača iz sadašnjeg sastava igralo u prvoligaškoj diviziji.
-Golman Đuro Rodić, Stefan Živanov i Dušan Radenković su igrali elitni rang, međutim, neće to da bude hendikep. Bitno je da fizički budemo spremni, imamo znanja da se nadigravamo i motiva da potvrdimo potencijal i vrednosti tima – kazao je Igor Aranitović.

DEBITUJE U PRVOJ LIGI: Prvotimac SAS-a Igor Aranitović

SARADNJA SA OFK GRADNULICOM
Većina igrača SAS-a u minuloj godini igrala je veliki fudbal za ekipe Vojvođanske i Područne lige. Nedavno je uspostavljena saradnja sa OFK Gradnulicom, koja se takmiči u A ligi FSG Zrenjanina. Njeni članovi postali su golgeter Žarko Matić (Jedinstvo, BK), Stefan Živanov (Rusanda), Igor Aranitović i Dušan Radenković (Crvena zvezda, VS).
-A liga je daleko lakša u odnosu na one iznad, stadion Gradnulice je blizu Kristalne dvorane, tako da ćemo moći maksimalno da se posvetimo futsalu – dodao je Aranitović.

Tekst: Cvijetić B.