Grad Zrenjanin je domaćin ekipi filma “Djeca Kozare”, koju predvodi čuveni reditelj Lordan Zafranović.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Sekvence filma i TV serije snimaju se u periodu od 10. do 14. jula na Trgu slobode koji je prilagođen Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, početkom Drugog svetskog rata, i okolnim ulicama, posebno Subotićevoj.

Producenti filma, izrazili su želju da deo scena snime u Zrenjaninu, jer im se ambijent našeg Trga slobode, čitav plato s fasadama i spomenikom, učinio najprimerenijim da ga upotrebe za “filmski Zagreb”.

Reditelj Lordan Zafranović već decenijama priprema film o zločinima u Jasenovcu, po scenariju Arsena Diklića, i ističe da bi taj film trebalo da predstavlja vrh njegovog stvaralaštva. Nekadašnji student legendarne Praške filmske škole godinama se bavi analizom zla u vreme fašizma, što se jasno ogleda u njegovoj ratnoj trilogiji – “Okupacija u 26 slika” (1978.), “Pad Italije” (1981.) i “Večernja zvona” (1986.), filmu “Krv i pepeo Jasenovca” (1983.) i dokumentarcu “Zalazak stoljeća – Testament L.Z.” (1994.).

Za potrebe ovog zahtevnog i po mnogo čemu monumetalnog projekta, na više lokaciji u Srbiji, kao i u Republici Srpskoj, izgrađena je komplesna scenografija kako bi se što verodostojnije prikazali događaji iz leta 1942.

Scenografiju koja se mesecima gradila, osmislio je Milenko Jeremić, legenda domaće scenografije, koji je sa Zafranovićem već sarađivao na filmu „Okupacija u 26 slika“.

Kao što je od ranije poznato, u glumačkoj postavci ćemo gledati i Mikija Manojlovića, Irfana Mensura i Leona Lučeva.

 

„Ovaj film donosi jednu važnu poruku – da je na ovim našim prostorima moguć suživot. Kako se kaže: ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno. Tu smo gde smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu“, izjavio je Zafranović.

Autorsku i glumačku ekipu, predvođenu Zafranovićem, čini više od 100 glumaca i još 60-ak profesionalaca iz celog regiona, a planirano je da je snimanje traje do početka septembra.

Ceo projekat, koji čini film i TV serija od šest epizoda, izvodi Minakord produkcija zajedno sa RTS-om i Telekomom Srbije, a izvršna produkcija je Košutnjak film.

Projekat je podržan i od strane FIlmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Vlade Republike Srpske i Filmskog centra Republike Srpske.