Pokret Novi Optimizam saopštava da je Školski odbor Zrenjaninske gimnazije danas, 17. avgusta, odbio žalbu profesorice Senke Jankov da se ukine odluka o disciplinskoj meri „skidanja 20% plate u trajanju od tri meseca”.

Profesorici sociologije Zrenjaninske gimnazije Senki Jankov, saopšteno je 24. maja 2023. godine da je suspendovana sa posla i da se protiv nje pokreće disciplinski postupak. Razlog je bio postavljanje plakata za protest „Zrenjanin protiv nasilja” u gugl učionici i autorski tekst objavljen u dnevnim novinama Danas.

Obrazloženje ovih mera je bilo da je profesorica ovim činom prekršila član 113. Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja kojim se zabranjuje stranačko delovanje u prostorijama ustanove.

Skoro tri meseca traje njena borba da dokaže da je ovakva mera, ustvari politički progon, diskriminacija onih koji ne pristaju na ćutanje i, povrh svega, obavljanje sopstvenog posla tačno onako kako se to od nje traži tim istim Zakonom.

Nakon brojnih odlaganja i kršenja zakonskih rokova, 25. jula 2023. direktor donosi rešenje kojim ukida suspenziju, ali izriče „disciplinsku meru skidanja 20% plate u trajanju od tri meseca„.

Nakon ulaganja žalbe na ovo rešenje, danas 17. avgusta 2023. Školski odbor Zrenjaninske gimnazije odbija žalbu profesorice Jankov. Ovaj odbor čine tri profesora, tri roditelja i tri člana lokalne samouprave. Nakon ove odluke, Senka Jankov je najavila sudsku tužbu protiv direktora Milana Radakovića i Zrenjaninske gimnazije“, navodi se u saopštenju Pokreta ,,Novi Optimizam“.