Povodom 140. godišnjice postojanja Veslačkog kluba „Begej 1883“ iz Zrenjanina, tokom proteklog vikenda je održan događaj pod nazivom „24h veslanja“. Podršku organizaciji pružio je trgovinski lanac Gomex.

 

Od subote, 2. septembra, u 9h, na delu Begeja koji prolazi kroz grad, veslalo se sve do nedelje u 9h. Tom prilikom, učestvovalo je 80 veslača, koji su se smenjivali na svakih sat vremena. Nastupili su i veterani, koje je predvodio Milorad Stanulov, osvajač dve olimpijske medalje, ali i najmlađi polaznici škole veslanja. Bili su tu i prijatelji kluba, uključujući i one iz drugih klubova, a korišćene su sve vrste veslačkih čamaca – skif, dubl, dvojac, četverac i osmerac. 

U čamcu, na čijem je čelu bio legendarni Milorad Stanulov, okupili su predstavnici generacije kluba koja je sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih godina ostvarivala najbolje rezultate u istoriji. Kako je rekao Stanulov, mnogi od njih duže od 20 godina nisu seli u čamac, pa i on sam, ali su se rado odazvali pozivu da zajedno obeleže izuzetan klupski jubilej.

 

Aktuelni predsednik VK „Begej 1883“ Dane Lužaić kaže da je manifestacija deo obeležavanja jubileja, koji se slavi tokom cele ove godine. – Rođendan je bio 15. aprila, ali smo odlučili da celu godinu posvetimo jubileju. Počeli smo organizovanjem državnog prvenstva na ergometrima, kao i prvenstva grada za naše školarce na ergometrima. Sada smo otvorili jedinstvenu manifestaciju „24 sata veslanja“, a 30. septembra ćemo na Peskari biti domaćini završnog kola omladinske lige Srbije. Klub trenutno broji 35 takmičara i oko 50 članova, među kojima bih istakao Miloša Lavirca, kog ove godine očekuje nastup na Svetskom prvenstvu za juniore – kaže Lužaić.