DIJAMANT: HVALA VAM ZA DECENIJE POVERENJA

Zrenjanin- Izložba pod nazivom „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“ biće svečano otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedelјak, 18. septembra 2023. godine sa početkom u 19 časova.

 

Autor izložbe i pratećeg kataloga je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog muzeja, koji je na ovom projektu radio sa stručnim saradnicima iz kompanije Dijamant DOO.

Fabrika ulјa u Zrenjaninu prešla je dug put od male fabrike sa devedeset radnika na obodu grada do regionalnog lidera u proizvodnji ulјa, bilјnih masti i drugih proizvoda. Prve godine rada fabrike, ona je proizvela samo 2.000 tona jestivog ulјa, da bi nepunih šezdeset godina kasnije ostvarila rekordnu proizvodnju od 56.344 tone rafinisanog ulјa. Tokom svog postojanja često je menjala pravni status, ali ne i svoj kurs koji ju je vodio ka kvalitativnom vrhu. Na tom putu, fabrika je za svoje proizvode osvojila gotovo 450 nagrada na domaćim i inostranim sajmovima, manifestacijama i smotrama. Vremenom je osvojena i brendirana proizvodnja različitih artikala poznatih i van granica Srbije. Tako se, na primer, na tržištu 1959. godine pojavilo čuveno ulјe „Dijamant”, 1980. margarin „Dobro jutro”, a od 1988. i majonezi „Dijamant” i „Evit”. Razvoj kompanije primetan je i tokom prethodnih godina kroz uvećanje vlasničkog udela u Kikindskom mlinu i početak gradnje nove točione.

 

Fabrika je u toku svog postojanja dugog 85 godina ostavila neizbrisiv trag u industriji grada i okoline. Imajući u vidu ovaj aktuelni jubilej, ali i niz manjih, kao što je pristupanje ulјare Industrijskom polјoprivrednom kombinatu „Servo Mihalј” (1963), obaveza i zadovolјstvo Narodnog muzeja Zrenjanin i „čuvara industrijskog nasleđa” kompanije Dijamant DOO bila je da Vam predstavi istorijat rada fabrike, kao i predmete koji svedoče o njenoj bogatoj prošlosti. Eksponate na izložbenoj postavci čine različita ambalažna pakovanja, reklamni materijali i brošure, istorijski dokumenti, fotografije, radna odela, maketa i dr, koje prate vizuelno definisani panoi i video materijal.

 

Izložba će trajati do sredine oktobra 2023. godine.