Izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ otvorena je u Salonu zrenjaninskog muzeja u sredu, 6. septembra, u 19 časova.

U okviru izložbe predstavljeno je 46 radova u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković (kćeri autorke).

Izložba je simbolično otvorena na dan kada je pre sto godina, u Sarajevu, rođena slikarka Mirjana Nikolić Pećinar, obeležavajući ujedno sedamdeset godina od njenog prvog predstavljanja zrenjaninskoj publici. Autorka je osnovnu školu i gimnaziju završila u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju. Iste godine izlaže po prvi put u Zrenjaninu, kome će se često vraćati.

Njena kćerka, Milica Ivković, ispunila je majčinu želju da nakon smrti deo njenih slika bude poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin (što je realizovano 2019. godine), a na samom otvaranju se u svoje, ali i u ime svoje majke, zahvalila svima koji su došli, koji su učestvovali i dali svoj doprinos. Posebno se zahvalila Oliveri Skoko, čija je to bila inicijativa i koja je uložila ogromnu energiju da bi napravila ovu veličanstvenu izložbu.

 

Izložbom u Narodnom muzeju Zrenjanin, Mirjana Nikolić Pećinar se na neki način vraća na početnu stanicu; u grad svog detinjstva, odrastanja, školovanja.

Autor izložbe i kataloga je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti. Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Projekat je pomogla kompanija Gomex. Izložba traje do 6. novembra 2023. godine.