Pogledajte kompletan program Kulturnog centra za septembar mesec:

Festival STRIPOLIS

Od 14. do 17. septembra
Ovogodišnji četrnaesti po redu festival stripa „STRIPOLIS“ održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina od 14. do 17. septembra 2023.

Na otvaranju, očekuju se mnogobrojni gosti poput izdavača („Komiko“, System comics“, „Besna Kobila“, „Stalker“, „Forma B“, „Najkula“…) koji će svoja najnovija strip izdanja prodavati po nižim povlašćenim cenama, strip crtači koji će crtati za publiku, štamparija „Squeegee“ koja će raditi sito-štampu za posetioce na licu mesta, a biće tu i veliki izbor igračaka – kolekcionarskih figura i berza starih stripova kao i tradicionalni cosplay.
Kao i svake godine u tri festivalska dana održaće se izložbe, okrugli stolovi, projekcije, radionice i razgovori sa poznatim autorima stripa. Novi broj, petnaesti po redu, časopisa “STRIPOLIS” koji izlazi uoči festivala, na preko 190 stranica predstaviće stripove legendarnog holandskog autora Te Tjong Kinga. Pored svega navedenog, očekuju se i mnoga iznenađenja…
Otvaranje festivala je u četvrtak 14. septembra u 19 časova.

 

POZORIŠNA PREDSTAVA „SIN“

Predstava „Sin“ beogradskog pozorišta „Atelje 212“ biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra u četvrtak, 28. septembra u 20 časova.

Komad je urađen po tekstu Florijana Zelera francuskog romansijera i dramskog pisca dobitnika mnogih prestižnih priznanja za dramsko stvaralaštvo između ostalih – Molijerove nagrade. Časopis «Gardijan» ga je proglasio “najuzbudljivijim dramskim piscem našeg vremena”.
– Predstavu je režirala Ana Tomović a glumački sastav čine Luka Grbić, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Tamara Dragičević, Branislav Zeremski i Relja Janković. Kako se navodi komad pažnju usmerava na porodične odnose i adolescentsku depresiju sina koji pati nakon razvoda svojih roditelja. Pisac vešto i precizno istražuje osećanja svojih junaka, unutrašnja previranja i njihove međusobne odnose.

Karte će se prodavati od 4. septembra na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1700 i 1500 dinara (u zavisnosti od mesta sedenja).

Informacije o prodaji karata:
023/566712
063/562783

 

DEČJI PROGRAM
KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

Fejsbuk strana KCZR – Svake subote u 10 časova

Tokom septembra nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra, svake subote pratioci naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…

Previđen raspored održavanja radionica:

2. septembar
„Pametno korišćenje Interneta„
radionica škole računara „Nimiko„

9. septembar
„Čitanjac sa bibliotekarima“ – radionica Gradske narodne biblioteke

16. septembar
Zanatska radionica u OŠ„9 maj„ u saradnji sa učenicima OŠ„Jovan Cvijić„ iz Zrenjanina

23. septembar
Kreativna radionica koju će održati„Luča atelje„

30. septembar
Predstava studija „Cekom„

 

Podsetnik
U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

TRIBINSKI PROGRAM
KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
PROMOCIJA KNjIGE „ŽIVOT U OGLEDALU TRADICIJE“

Promocija knjige „ Život u ogledalu tranzicije “ biće održana u utorak, 12. septembra, sa početkom u 19 časova, u izložbenom salonu kulturnog centra.

Knjiga „Život u ogledalu tranzicije“ je prva knjiga našeg sugrađanina Dragana Mirazovića, koja je svojevrstan osvrt na vreme koje smo mi kao društvo i država prošli i još uvek prolazimo. Vreme nesigurnosti, nakaradnih vrednosti, gramazivosti, nesreća, ratova, raspada jedne zemlje i društvenog i privrednog sunovratadržave i društva. Knjiga je svedočanstvo o malom, običnom čoveku preko koga se u tim turbulentnim vremenima sve prelamalo.

Na promociji će govoriti: Dragan Mirazović autor knjige, Zoran Kolundžija vlasnik izdavačke kuće „Prometej“, Milan Kočalović glumac
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

Knjiga „Život u ogledalu tranzicije“ je prva knjiga našeg sugrađanina Dragana Mirazovića, koja je svojevrstan osvrt na vreme koje smo mi kao društvo i država prošli i još uvek prolazimo. Vreme nesigurnosti, nakaradnih vrednosti, gramazivosti, nesreća, ratova, raspada jedne zemlje i društvenog i privrednog sunovratadržave i društva. Knjiga je svedočanstvo o malom, običnom čoveku preko koga se u tim turbulentnim vremenima sve prelamalo.

TRIBINSKI PROGRAM
KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
TRIBINA „ALEKSA“

Trinina „Aleksa“ biće održana i utorak, 19. Septembrta, u iszložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina, sa početkom u 19 časova.

Na tribini će govoriti: Nikola Milanović 138 klasa Vojne akademije, Predrag Lekanić profesor na Vojnoj akademijii Igor Micov profesor istorije u Zrenjaninskoj gimnaziji.
Aleksa Dragaš dobri momak iz našeg grada. Odličan učenik Zrenjaninske gimnazije prirodno matematičkog smera. Jedan od najboljih pitomaca 138 klase Vojne akademije u Beogradu. Oficir Vojske Srbije, uspešan sportista reprezentativac Vojske Srbije u pentatlonu. Borac i optimista do poslednjeg dana života. Upravo primer koji tražimo za našu decu kad počinju svoj životni put. Neko ko je ulivao nadu u bolju budućnost svojim iskrenim stavovima o životu, vrednostima koje je beskompromisno branio i zastupao da se samo marljiv rad, trud, znanje isplate.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina

U toku
IZLOŽBA: „PROSTORI SVETLOG I TAMNOG“ NATALIJE STAMENKOVIĆ I ALEKSANDRE STOJANOVIĆ

„Prostori svetlog i tamnog“ naziv je zajedničke izložbe Natalije Stamenković i Aleksandre Stojanović, likovnih umetnica koje će se predstaviti zrenjaninskoj publici u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra do 12. septembra.

U okviru ove celine predstavlja se 10 crteža i jedan video rad. Autorke navode da u okviru svojih interesovanja neguju zasebne likovne teme, razmatraju njihove mogućnosti i spajaju ih u interaktivnu vizuelnu celinu. Predstaviće se dva različita koncepta viđenog i doživljenog sveta u kojem živimo, koji nas okružuje i u kojem obitava čovek, međusobno se ukrštajući stvarajući pritom imaginarnu ili paralelnu realnost. Reč je kombinaciji pejzaža i čoveka u njemu.

Kraći biografski zapis
Aleksandra Stojanović rođena je u Surdulici 1999. godine. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku – slikarstvo, u klasi prof. Bratislava Bašića.
– Članica je umetničkog udruženja Diversus Visum – DIV.

Natalija Stamenković iz Sokobanje, rođena je 31.7.1999. godine. Diplomirani likovni umetnik, student master studija na Fakultetu umetnosti u Nišu, 2022. godine završila je Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku – slikarstvo, u klasi profesorke Katarine Đorđević. Dobitnica je republičke i Dositejeve stipendije.

U toku
IZLOŽBA RADOVA LIKOVNE SEKCIJE SAVEZA INVALIDA RADA VOJVODINE

U Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina 29. avgusta, u 19 sati, biće otvorena izložba radova likovne sekcije Saveza invalida rada Vojvodine, opštinska organizacija Zrenjanin.

Izložba, u organizaciji ovog Saveza, je nastala kao deo projekta podržanog od strane Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Grada Zrenjanina. Na njoj će biti predstavljeno 27 radova, koje je u tehnikama ulje na platnu i akvarel, oslikalo 18 članova likovne sekcije.
Cilj projekta je da invalide uključi u društvo jednakih. Zbog otuđenosti i usamljenosti, kojoj su često izloženi, potrebno je pružiti podršku njihovom učešću u svakodnevnevnim kulturnim i drugim tokovima, kako bi im se pomoglo da prevaziđu izazove sa kojima se suočavaju.
Savez invalida rada Vojvodine opštinska organizacija Zrenjanin je osnovan 1957. godine. Jedna je od tri opštinske organizacije koje su osnovale Savez invalida rada Vojvodine. Opštinsku organizaciju Zrenjanin čini 31 mesna organizacija, sa ukupno oko 6000 članova. Po brojnosti i aktivnosti je jedna od najvećih članica Saveza. U okviru organizacije deluju likovna, sportska, horska i druge sekcije.

KONCERT KVANTUM GITAR DUO

Koncert dua Klasične Gitare Kvantum Gitar Duo biće održan u sredu, 13. Septembra, u Baroknoj Sali, sa početkom u 18časova.
Kvantum Guitar Duo nastao je 2020. godine i čine ga Dušan Novković i Veljko Torbica.

Biografija
Dugogodišnji prijatelji i kolege završili su Muzičku akademiju u Novom Sadu u klasi profesora Zorana Krajišnika. Veljko Torbica je dalje školovanje kao student Master studijskog programa nastavio na Muzičkoj akademiji u Bratislavi, gde je i diplomirao u klasi profesora Jožefa Žapke.
Dušan Novković je zaposlen kao profesor klasične gitare u Muzičkoj školi ,,Josip Slavenski“ u Novom Sadu, dok Veljko Torbica radi kao profesor gitare u Muzičkoj školi ,,Josif Marinković“ u Zrenjaninu.
Sa velikom posvešćenošću oba muzičara rade na bogatom repertoaru koji sadrži dela iz perida: baroka, klasicizma, romantizma i dvadesetog veka. Osnovi motiv njihovog zajedničkog sviranja jeste ljubav prema muzici i klasičnoj gitari, u nastojanju da kroz sviranje ostave trag i inspirišu nove generacije muzičara.
Kvantum Guitar Duo će na koncertu izvesti dela: Domenika Skarlatija, Morisa Ravela, Enrikea Granadosa i Isaka Albeniza.

 

DANI SRPSKE U SRBIJI

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ predstavništva Republike Srpske u Srbiji uz bogat umetnički program održaće se od 20. do 26. septembra u 11 gradova.

Zrenjaninska publika će u okviru programa manifestacije u petak, 22. septembra na velikoj sceni Kulturnog centra moći da pogleda koncert etno grupe „Trag“. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.

O sastavu:
«Trag je vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana. Grupa postoji od 2003. godine. Čini je deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista. Akcenat je na tradicionalnim instrumentima (frule, gajde, kaval, tarabuke, tapan), ali u sastavu su i klasični instrumenti – gitara i violina, kao i moderni (elektronski) – klavir (stage piano) i bas-gitara. Grupa nastupa na mnogim značajnim manifestacijama u BiH i inostranstvu.»

Više na: https://www.etnogrupatrag.com/o-nama-cir

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.