Zrenjanin- U periodu od  9. do 13. 2023. od 8h do 18h, u prostorijama za zdravo dete  Školskog dispanzera, biće održana nedelja otvorenih vrata, posvećena promociji vakcine Gardasil 9.

Vakcina je namenjena prevenciji (sprečavanju) nastanka infekcija izazvanih HPV virusom, koje dovode do karcinoima grlića materice kod žena, a kod oba pola do pojave kondiloma, karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela.

„Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom 2020. godine u Srbiji je od raka grlića materice obolelo 1.087 žena, dok su 453 žene nažalost umrle.

Oko 200 muškaraca u Srbiji svake godine oboli od karcinoma povezanih sa HPV infekcijom, a oko 80 njih izgubi život. Zato nije vreme da sedimo skrštenih ruku i ako rešenje postoji.

Primarna prevencija oboljenja izazvanih HPV sprovodi se vakcinacijom. HPV vakcina je efikasna i bezbedna, a prvi put je data 2006. godine. Od tada do danas sprovedeno je preko 100 studija sa više od milion učesnika koje su potvrdile njenu bezbednost i efikasnost. Do sada je širom sveta dato više od 500 miliona doza vakcina i pokazalo se da je organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite stanovništva od HPV infekcije.

Roditelji dece uzrasta do 15 godina, koji žele da vakcinišu dete HPV vakcinom, obraćaju se izabranom pedijatru deteta u domu zdravlja, u kom su dostupne HPV vakcine. Deca do 15 godina moraju da dođu u pratnji roditelja, a sa navršenih 15 godina života i starija, mogu i sama da se jave svom izabranom lekaru u dom zdravlja.

Vakcina Gardasil 9 je besplatna za decu oba pola od 9 do 19 godina, a nedelja otvorenih vrata je posebno namenjena učenicim 2005. godišta, kako bi iskoristili poslednju priliku da se vakcinišu o trošku države. Stoga i slogan navedene akcije glasi:  „Iskoristi priliku- Ne propusti“, rekla  je načelnica službe Obradović dr Biljana.