Sednica Gradskog veća, 23. po redu, održana je danas, a članovi Veća razmatrali su devetnaest tačaka dnevnog reda, među kojima su Predlog Odluke o donošenju Plana generalne regulacije naseljenog mesta Perlez, Predlog Odluke o izmenama Odluke o uređenju grada Zrenjanina, kao i Predlog Odluke o pristupanju izradi Plana kvaliteta vazduha na teritoriji grada Zrenjanina za period 2024 – 2029. godine.

 

 

Sednicom je predsedavao gradonačelnik Simo Salapura, a članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o pristupanju izradi Strategije za mlade Srednjeg Banata za period 2024 – 2030. godine. Izvestilac po toj tački, pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan podsetio je da je gradonačelnik nedavno potpisao ugovor o dodeli sredstava za izradu tog dokumenta sa ministrom bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženim za ravnomerni regionalni razvoj Edinom Đerlekom i da se usvajanjem ovog predloga odluke praktično kreće u izradu.
Kapelan je kazao da je u planu da Strategija bude završena do kraja decembra ove godine.

 

Među danas usvojenim tačkama bila je i Predlog Odluke o ustanovljavanju nagrade “Nestor Dimitrijević“, a pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević pojasnila je da se nagrada dodeljuje za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja i vaspitanja, a dodeljivaće je gradonačelnik 14. oktobra, na dan rođenja uglednog građanina Velikog Bečkereka Nestora Dimitrijevića.

 

 

Na današnjoj sednici, između ostalog, usvojeni su i Predlog Odluke o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini grada Zrenjanina, Predlog Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom – bez naknade o kojima je izvestila Mila Ratković Panić, kao i Predlog Odluke o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Zrenjanina za period od 2024. do 2026. godine o čemu je izvestila Olivera Radić.
Usvojen je i Predlog Rešenja o obrazovanju i imenovanju Komisije za realizaciju mera energetske sanacije u okviru projekta “Čista energija i energetska efikasnost“. Izvestilac Dejan Dunđerski ukazao je građani mogu očekivati da konkursi budu raspisani u drugoj polovini oktobra ove godine.

 

 

Gradonačelnik Simo Salapura je po završetku sednice izdvojio je tačku koja se odnosila na izradu Strategije za mlade Srednjeg Banata za period 2024 – 2030. godine.
– Reč je o regionalnoj Strategiji, a kako je početkom ove godine usvojena je i Nacionalna strategija za mlade, krećemo u implementaciju mera i aktivnosti za realizaciju ove, regionalne. Naime, pored Grada Zrenjanina tim dokumentom obuhvaćene su i susedne opštine i na ovaj način želimo da uključimo mlade u kreiranje budućih aktivnih mera u svim oblastima društvenog života – rekao je on.

 

Naglasio je i da će po prvi put u našem gradu, ukoliko se o tome pozitivno izjasne i odbornici na narednoj sednici Skupštine grada, biti ustanovljena nagrada za sve radnike u sistemu obrazovanja.
– To je jedan vid podrške i zahvalnosti za sve što čine naši radnici u prosveti i stručni saradnici, počev od predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Još jedna sjajna vest jeste da smo posle višegodišnje „borbe“ pribavili nepokretnost na motelu, a sada konačno i palatu Srpske zadružne banke, takozvanu Zgradu doma sindikata. Kao što znate, mi smo zajedno sa Republikom izdvojili značajna sredstva za radove na sanaciji krova – zamene krovne konstrukcije i postavljanje novog crepa, što je nedavno i urađeno, a za desetak dana krenuće i radovi na drugoj fazi, odnosno na uređenju zgrade koja je arhitektonsko delo našeg poznatog arhitekte Dragiše Brašovana – rekao je gradonačelnik.

Izvor.Grad Zrenjanin