Republika Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.


U svim gradovima i opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj najznačajnije institucije, zgrade javnih službi, trgovi i centralne ulice okićene su Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije.

U našem gradu je tim povodom postavljeno 1.100 zastava na više lokacija, a najveća zastava i ove godine postavljena je na balkonu Gradske kuće.
U bojama zastave osvetljeni su od sinoć Vodotoranj, Pešački most i most kod Policijske uprave.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zvanično se obeležava od 2020. godine, kada je ustanovljen zajedničkim odlukama vlada Republike Srbije i Republike Srpske. Obeležava se u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine, kada je probijen Solunski front i kada je srpska vojska, zajedno sa saveznicima, započela konačnu ofanzivu za oslobođenje zemlje od austrougarskog okupatora u Prvom svetskom ratu.

Cilj uspostavljanja tog praznika jeste, pre svega, osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave. U državama u kojima se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima, s ciljem da se iskaže poštovanje prema zastavi, kao jednom od najznačajnijih elemanata državnosti.

Izvor:Grad Zrenjanin