Zrenjanin- Svetski dan zaštite životinja“ obeležen je danas, 4. oktobra u Prihvatilištu za napuštene životinje.

Tim povodom,  napuštene pse i mačke obišli su pomoćnica gradonačelnika Stojanka Cica Vučković,  šef Odseka za zaštitu i unapređenje životne sredine Jelena Brusin Poučki, učenici prvog i drugog razreda srednje skole „Uroš Predić“, predstavnici Udruženja za brigu o napuštenim životinjama „Beta“ i društva za zaštitu životinja „Đurđevo“ sa direktorom Vujin Vladimirom.

„Problem napuštenih životinja je ozbiljan problem i u rešavanju ovog problema treba da se uključe svi, pored nadležnih državnih institucija i Čistoće i sami građani treba da daju svoj doprinos pridržavajući se svojih obaveza prema kućnim ljubimcima. Dužnost svakog građana koji ima kućnog ljubimca, je da ga obeleži (čipuje), vakciniše, da se brine o njemu i da ga ne napušta i ne pušta iz kuće bez nadzora. Napuštene životinje su često gladne, bolesne, preplašene ili  tužne. Ukoliko se građani opredele za kućnog ljubimca, moraju znati da pored pružanja ljubavi to podrazumeva ispunjavanje obaveza“, rekao je Vladimir Vujin, tehnički direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u Prihvatilištu za napuštene životinje. Grad Zrenjanin u saradnji JKP „Čistoća i zelenilo“  i sa divnim ljudima koji brinu ovde o napuštenim životinjama, poslednjih godinu dana unapredilo rad Prihvatilišta. Vrlo smo srećni i ponosni što danas i Prihvatilište izgleda ovako i nadamo se da ćemo ubrzo nastaviti sa radovima i podići za još neki stepen uslove za životinje“, rekla je pomoćnica gradonačelnika Stojanka Cica Vučković, i istakla da obožava pse i životinje i pozvala sugrađane da daju doprinos udomljavanju napuštenih životinja.

JKP “Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin obavlja delatnost neškodljivog uklanjanja pasa i mačaka lutalica sa ulica grada Zrenjanina. U tu svrhu Čistoća i Grad Zrenjanin su još 2005. godine otvorili privremeno prihvatilište za napuštene životinje u koje se smeštaju napušteni psi i mačke koji se pronađu na ulici.

Problem napuštenih životinja je ozbiljan problem i u rešavanju ovog problema treba da se uključe svi, pored nadležnih državnih institucija i Čistoće i sami građani treba da daju svoj doprinos pridržavajući se svojih obaveza prema kućnim ljubimcima.

 

Delatnost Zoohigijenske službe obavlja se u skladu sa važećim propisima u ovoj oblasti, pre svih Zakonom o dobrobiti životinja, vodeći računa o dobrobiti životinja, brinući o njihovom životu i zdravlju. Zaštita dobrobiti životinja prisutna je u svim segmentima postupanja sa životinjama, a naročito u delu koji se odnosi na neškodljivo i humano uklanjanje napuštenih pasa i mačaka sa javnih površina na teritoriji grada Zrenjanina, radi njihovog daljeg smeštajnog, odnosno zdravstvenog zbrinjavanja.