Zrenjanin- Dečjim trkama kroz glavnu zrenjaninsku ulicu jutros je, na najlepši način, otvorena sportsko-rekreativna manifestacija „Zrenjaninski polumaraton“.

Sedmo, već tradicionalno izdanje ove ulične trke, okupilo je i ove godine više od 800 učesnika koji su se nadmetali u četiri discipline: polumaratonu, na stazi od 21,1 kilometara, Trci zadovoljstva (7 km), štafetnoj trci (3h7 km) i po prvi put, nordijskom hodanju (7 km).

Vremenski uslovi danas su išli na ruku svima koji su uzeli učešće u trkama, ali i publici koja se okupila u centru Zrenjanina i duž staze kojom se trčalo. Sertifikovana trasa polumaratona vodila je poznatim ulicama kroz centar Zrenjanina, preko Malog i „Žutog“ mosta, sve do naselja „4. jul“ i „Dositej Obradović“ i nazad, kroz ulice dr Laze Kostića, Koče Kolarova i Vojvode Bojovića. Start i cilj bili su na Trgu slobode.

Pobednici polumaratonske trke su prvak Srbije u trčanju na duge staze Đuro Borbelj iz Apatina i Ivana Živković iz Beograda.

Borbelj je stazu istrčao u vremenu 1:14:05, dok je Živkovićeva zabeležila rezultat od 1:27:46. Polumaratonsku trku završilo je 239 takmičara, drugo mesto osvojio je Vjačeslav Sokolov iz Novog Sada, a treće član zrenjaninskog Atletskog kluba AS023 Nemanja Đurić, koji je ujedno i najuspešniji domaći takmičar. U ženskoj konkurenciji, drugoplasirana je Aleksandra Pejić, dok je treće mesto zauzela Jasna Radivojev.

Trku zadovoljstva završilo je 460 učesnika, štafetnu trku 24 i nordijsko hodanje 14.

 

Sedam kilometara pretrčao je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji redovno nastupa na manifestacijama ove vrste, kao član „Zrenjaninskog trkačkog tima“. Uz njega, trčao je i pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan. Gradonačelnik je i ovu polumaratonsku trku ocenio kao lepu promociju Zrenjanina, s obzirom na učešće brojnih trkača iz drugih gradova, ali, pre svega, kao promociju zdravlja i zdravih stilova života, bavljenja rekreacijom i nekim vidom fizičke aktivnosti, jer je u trkama bilo učesnika svih starosnih doba – od dece do onih u devetoj deceniji života.

Upravo u tom kontekstu treba i ovoga puta istaći najstarijeg učesnika, Vladu Stevanovića iz Beograda, koji je još jednom došao u Zrenjanin i uspešno nastupio u Trci zadovoljstva, ovoga puta kao 89-to godišnjak. Poželeli smo mu i da 90. rođendan obeleži nastupom u našem gradu i da ga ponovo vidimo na startu naredne godine.

Ove godine upriličen je na Trgu slobode i zanimljiv prateći program. Uoči starta trke, učesnici i publika uživali su u nastupu orkestra Vojske Srbije, program je, uz muzički šlagvort, vodio popularni Igor Blažević – Prljavi inspektor Blaža, a manifestacija je okončana nastupom grupe „So Sabi“.

Izvor: Grad Zrenjanin