PolitikaŠest organizacija okupljenih oko kampanje „Da vratimo život u Zrenjanin“ upozorilo je danas da je život na selu sve teži i teži, da su poljoprivrednici u sve lošijoj poziciji uprkos brojnim obećanjima vlasti i ulepšanoj slici koju vidimo na televiziji.

„Jesenja setva je pod velikim znakom pitanja, baš kao i opstanak poljoprivredne proizvodnje i gazdinstava. Danas devet kilograma kukuruza košta isto kao i jedan kilogram đubriva, i to je bukvalno pljačka veka, koja se dešava jer su poljoprivrednici prepušteni mešetarenju vlasti i uvozničko-izvozničkim lobistima,“ navodi zrenjaninska opozicija.
Koliko je veliku štetu nanela zabrana izvoza može se videti poređenjem cena kod nas i u Mađarskoj. Na budimpeštanskoj berzi pšenica je 30 dinara, kod nas 19 dinara po kilogramu; a ista je situacija i kad je kukuruz u pitanju – u Budimpešti je 27 dinara, kod nas jedva 14. Uz tako male cene proizvoda, a značajno povećane troškove, poljoprivrednici ne mogu ni da pokriju troškove proizvodnje, a kamoli da zarade.
„Subvencije su mizerne – više novca poljoprivrednici vrate kroz PIO i zdravstveno koje uplaćuju nego što dobijaju od države, a mnogi čak ni te sitne sume novca još nisu ni dobili. U isto vreme, troškovi proizvodnje su skočili dva do tri puta, dok subvencionisane kredite dobijaju samo ‘odabrani’, i situacija je i više nego alarmantna. Srpska napredna stranka sistemski uništava poljoprivredu i poljoprivrednike, koji danas žive neuporedivo lošije nego pre 15 godina,“ zaključuju iz Demokratske stranke, stranke Zajedno, Narodnih pokreta Srbije, stranke Srbija centar, Narodne stranke i organizacije Zrenjaninska akcija.

„Da vratimo život u Zrenjanin“ – Demokratska stranka, Zajedno, Srbija centar, Narodna stranka, Zrenjaninska Akcija, Narodni pokret Srbije.