Zrenjanin- Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv moždanog udara, 29.10.2023. godine, Odeljenje neurologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin, u nedelju, je sprovelo akciju promocije zdravlja, u tržnom centru BIG u Zerenjaninu gde su toga dana vršili merenje krvnog pritiska i merenje šećera u krvi svim zainteresovanim sugrađanima, uz podelu edukativnog materijala i davanje saveta od strane lekara specijalista neurologa.

Zainteresovanost građana je bila velika, za dva sata je 100 sugrađana izmerilo pritisak i urađeno je 86 merenja šećera u krvi. Onima kojima je potrebno dati su saveti, smernice za dalje, nekima je odmah data i terapija.

Dr Jelena Jeremić Savić, neurolog, se posebno zahvalila medicinskim sestrama i tehničarima Odeljenja na inicijativi, entuzijazmu, humanosti, kao i ustanovi od koje su imali podršku u organizaciji. Istakla je da je moždani udar nešto na šta ne mislimo, a na žalost na viskoj je rang listi po smrtnosti u našoj populaciji. Prvi je po uzroku smrtnosti kod žena starijih od 55 godina. Jedna trećina ljudi preživi moždani udar, jedna trećina završi sa grubom invalidnošću, jedna trećina može relativno dobro da se oporavi. Na svakih 15 do 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar, a na svakih sat vremena neko umre od moždanog udara.

Moždani udar može da se spreči, ali nam je potrebna visoka svest o promeni načina života, počevši od krvnog pritiska koji je vodeći faktor čak polovine moždanih udara kao uzrok, a često pacijenti nisu svesni da ga imaju, zatim dijabet, fizička neaktivnost, pušenje, upotreba stimulativnih sredstava, gojaznost, srčani poremećaji. Dr Jelena Jeremić Savić je apelovala da se na prve znake moždanog udara pacijenti što pre jave lekaru, jer vreme je presudno, jer se svakim sekundom gubi sve veći broj moždanih ćelija i time je mogućnost fatalnog ishoda sve veća. Postoji savremena taerapija, to je trombolitička terapija, kod koje postoji prozor od 4,5 sata da se uključi pacijentu, ali se najbolji efekti postižu kada se da unutar tri sata, to je nešto nabolje što pacijent može da dobije.

Dr Jelena je navela da se pacijenti često jave nakon 24 sata, ili čak nakon par dana, čekajući da tegoba prođe, jer ne prepoznaju simptome. Jako je bitno odmah ih pprepoznati i javiti se lekaru. Iskrivljeno lice, slabost ruke ili noge, otežan govor zahtevaju hitno pozivanje Službe hitne medicinske pomoći ili dolazak na Odeljenje za zbinjavanje i hitan prijem u Bolnici, gde se procenjuje da li pacijent može dobiti trombolitičku terapiju ili neke druge terapije.

Dr Danijela Andrić, neurolog, subspecijalista kliničke neurofiziologije sa epileptologijom je apelovala da pacijenti treba da se jave svom izabranom lekaru, zbog redovnih kontrola krvnog pritiska, šećara u krvi, masnoća u krvi i poremećaja srčanog ritma koji su vodeći uzroci moždanog udara. To je primarna prevencija da ne dođe do moždanog udara. Kada se moždani udar već desio, daju se lekovi da se ne ponovi i ne nastanu još veća oštećenja, Koja mogu biti od motornog poremećaja do poremećaja ponašanja. Najvažnija je redovna upotreba lekova i kontrola faktora rizika.

Dr Andrić je dodala da je Odeljenje neurologije koncipirano tako da imamo Jedinicu za moždani udar, koja je otvorena 2010. godine, jedna je od prvih u našoj zemlji i imamo dosta dobre rezultate, tako da je u poslednjem kvartalu ove godine smanjena smrtnost od akutnog moždanog udara. Tu je stacionarni odsek i polikliničke službe sa kabinetima i prijemna ambulanta Odeljenja za prijem i zbrinjavanj urgentnih stanja.