Učenici Zrenjaninske gimnazije, Maja Malić, Aleksandar Hamond, Ognjen Kovačević, Nikola Uzelac i Vukašin Sladojević, pod mentorstvom profesora održivog razvoja Aleksandra Rakite, ostvarili su izuzetan projekat nazvan „Naše školsko dvorište – najlepše školsko dvorište“.
Ovaj značajan projekat je realizovan uz podršku programa „Šta nam teško“ i u saradnji sa Pokretima gorana Vojvodine, unutar okvira projekta „Mladi su zakon“.

„Cilj ovog projekta bio je transformisati školsko dvorište Zrenjaninske gimnazije u atraktivno i funkcionalno mesto za sve učenike, kao i za ptice koje naseljavaju taj prostor. Zahvaljujući naporima ovih vrednih učenika i podršci njihovog mentora, školsko dvorište je postalo bogatije za četiri nove klupe, koje će omogućiti učenicima da se opuštaju i druže na svežem vazduhu u slobodno vreme u školi. Pored klupa, postavljene su i kućice za ptice kako bi se stvorili prijateljski uslovi za život ptica unutar školskog dvorišta.

Kroz postavljanje četiri klupe i kućica za ptice, projekat je direktno doprineo očuvanju životne sredine na više načina:

“Prvo, dodavanjem klupa školskom dvorištu stvorena je udobna i prijatna sredina za učenike da se opuštaju i druže na otvorenom, čime se promoviše važnost kontaktiranja sa prirodom i očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja. Ovaj aspekt projekta doprinosi održivom razvoju tako što podstiče svest o važnosti zelenih prostora i pruža učenicima priliku da se povežu sa prirodom.” – poručuje profesor Aleksandar Rakita, koordinator projekta.

“Drugo, kućice za ptice koje su postavljene unutar školskog dvorišta ne samo da su estetski privlačne, već i pružaju sigurno stanište pticama. Ova inicijativa podržava biodiverzitet i pomaže očuvanju lokalnih vrsta ptica, što je ključno za održavanje ravnoteže u ekosistemu. Osim toga, omogućava nama učenicima da učimo o važnosti očuvanja prirode i ulozi koju svako može igrati u očuvanju života na Zemlji.” – ističu učenici Zrenjaninske gimnazije koji su u ovom projektu.

“Treće, projekat je primer saradnje između obrazovnog sektora i lokalnih organizacija, u ovom slučaju, Pokretom gorana Vojvodine i programa „Šta nam teško“, unutar okvira projekta „Mladi su zakon“. Ova saradnja osnažuje zajednicu i pokazuje kako se uzajamna podrška može koristiti za ostvarivanje održivih ciljeva I nadamo se da će ih biti I ubuduće.” – zaključuje profesor Rakita.

 

Zahvaljujući trudu i angažmanu ovih mladih lidera, Zrenjaninska gimnazija je dobila ne samo estetsku obnovu školskog dvorišta, već je takođe dala primer kako zajednički rad i briga o prirodi mogu pozitivno uticati na školsku sredinu i okolinu.

Ovaj projekat „Naše školsko dvorište – najlepše školsko dvorište“ predstavlja inspiraciju za druge škole i zajednice koje žele da unaprede svoja školska dvorišta i doprinesu očuvanju prirode.