Zrenjanin- Novoustanovljena gradska nagrada “Nestor Dimitrijević”, za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja i vaspitanja, dodeljena je danas prvim laureatima u  Baroknoj sali Gradske kuće.

 

Nagrade, u vidu plakete i novčanog iznosa,  u oblasti obrazovanja od predškolskog do visokoškolskog, dodeljene su u sedam kategorija:

Nagrade je uručio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

„Nagradu dodeljujemo onima koji na svojim leđima nose teret obrazovanja, i dece i mladih, od predškolskog uzrasta do fakulteta i njom želimo da još jednom ukažemo na značaj vaspitanja i obrazovanja, kao važnog stuba društva, da pokušamo da mu damo dodatni impuls i energiju. U okviru ingerencija Grada Zrenjanina je održavanje i ulaganje u 33 školska i 20 predškolskih objekata, stalo nam je kako funkcionišu i 9 srednjih škola, visoka škola strukovnih studija, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin”, dobili smo sredstva za izgradnju novog vrtića na Bagljašu, radimo projekat za novu srednju školu, ali obrazovanje ne čine zgrade i objekti, već zaposleni u njima, profesori, nastavnici, učitelji, pedagozi, stručni saradnici, i ovo je naša simbolična zahvalnost i znak pažnje ljudima koji vaspitavaju i obrazuju našu decu, našu mladost i našu budućnost – istakao je Salapura. 

Maja Šujica, stručni saradnik za fizičko vaspitanje u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin (u kategoriji: stručni saradnik u predškolskoj ustanovi)

Lidija Kevrešan, vaspitač u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin (u kategoriji: vaspitač u predškolskoj ustanovi ili u predškolskoj grupi pri osnovnoj školi)

Ivana Šuput, master učitelj u OŠ “Dr Boško Vrebalov” Melenci (u kategoriji: nastavnik razredne nastave u osnovnoj školi)

 

Vesna Petrović, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ “Petar Petrović Njegoš” (u kategoriji: nastavnik predmetne nastave u osnovnoj školi);

Edi Daruši, profesor filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji (u kategoriji: nastavnik predmetne nastave u srednjoj školi)

Aleksandra Subotić, pedagog u Zrenjaninskoj gimnaziji (u kategoriji: psiholog u osnovnoj ili srednjoj školi ili pedagog u osnovnoj ili srednjoj školi)

Prof. dr Jelena Stojanov, profesor matematike na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” Zrenjanin (u kategoriji: profesor visoke škole strukovnih studija ili profesor fakulteta).

Načelnica Školske uprave za Banat Ministarstva prosvete Republike Srbije Snežana Oluški Vlačić poručila je da prosveta ni u jednom periodu nije poznavala neka laka vremena.


– Raditi s ljudima je teško, a raditi s decom i mladima je ne samo teško, već i krajnje odgovorno, jer su upravo vaspitači, učitelji, nastavnici, stručni saradnici, profesori ti koji svojim rečima, empatijom, znanjem, požrtvovanošću, saradnjom s roditeljima, podrškom i ljubavlju oblikuju buduće mlade ljude, učeći ih da je znanje moć i da je znanje, uz empatiju i podršku, trilogija koja stvara lepši svet, svet koji podržava prave vrednosti i neku ideju celoživotnog učenja – istakla je Oluški Vlačić i dodala je da Nestor Dimitrijević nije bio učenjak, ali je bio veliki filantrop i upravo su se, zahvaljujući njegovoj zadužbini, iškolovali izuzetni mladi ljudi, među kojima su bili i potonje istaknute ličnosti, dr Vasa Savić, dr Emil Gavrila, Đorđe Mandrović, Aleksandar Sandić i mnogi drugi.

Besedu o Nestoru Dimitrijeviću, koju je napisao Milan Bjelogrlić, pročitala je Anastasija Radosav, učenica trećeg razreda Zrenjaninske gimnazije, dok se u ime nagrađenih biranim rečima zahvalio Edi Daruši.

Svečanost je nastupom uveličao vokalni kvartet “Vita Brevis”, koji čine Vilma Dutina, Zorica Kozlovački, Tatjana Ivanica i Aniko Gardinovački, a moderator današnjeg programa bio je zrenjaninski glumac Milan Kočalović.

Nestor Dimitrijević (Veliki Bečkerek, 1782 – Veliki Bečkerek, 1856) bio je trgovac, ugledni građanin Velikog Bečkereka i veliki prosvetni dobrotvor, osnivač Zadužbine pri Matici srpskoj u Novom Sadu, za školovanje siromašnih i vrednih učenika i studenata. Pomagao je siromašne đake i odećom i novcem, a bio je i donator srpske pravoslavne crkvene opštine u Bečkereku. Dugo godina bio je i član Opštinskog odbora i gradski senator. Sahranjen je na Tomaševačkom groblju u Zrenjaninu.

 

Uslovi i kriterijumi za dodelu nagrade definisani su posebnim pravilnikom, usvojenim od strane Gradskog veća grada Zrenjanina, a na osnovu Odluke o ustanovljavanju nagrade ”Nestor Dimitrijević”, koja će se dodeljivati svake godine povodom dana rođenja, 14. oktobar,  tog uglednog građanina Velikog Bečkereka i velikog prosvetnog dobrotvora, osnivača Zadužbine pri Matici srpskoj u Novom Sadu, za školovanje siromašnih i vrednih učenika i studenata.

Rođen je, živeo je i sahranjen u našem gradu, gde počiva na Tomaševačkom groblju.

Pre samog uručenja nagrade zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomićnica gradonačelnika Snežana Vučurević položili su cveće na spomen-bistu Nestora Dimitrijevića u Aleji velikana.