Zrenjanin- Od 17. do 20. novembra 2023. godine održna je Generalna skupština Evropske horske asocijacije – Evropa Kantat u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije i vikend saradnje članova i prijatelja ECA.

Kao predstavnici Srpske horske asocijacije na ovom događaju su učestvovali: Predsednica Srpske horske asocijacije i član odbora Evropske horske asocijacije Tamara Adamov Petijević iz Novog Sada, Milan Radišić iz Sombora, Dunja Huzjan iz Novog Sada i naša sugrađanka Zorica Kozlovački, koja nam je prenela svoje utiske.

„Osim Generalne skupštine ECA ( European choral association) koju smo pratili, učestvovali smo u diskusijama na razne teme, pratili prezentacije događaja koji su se održali u protekloj godini i sa posebnim interesovanjem, onih koji su u planu da se održe sledeće godine. Sa velikim zadovoljstvom i uspehom prezentovali smo i Festival “Raspevani mostovi” koji će Srpska horska asocijacija organizovati 2024. u Novom Sadu. On je prepoznat kao veliki evropski događaj za sledeću godinu i podržan je od strane ECA. Više informacija o našem festivalu možete naći na sajtu SHA  Srpska horska asocijacija(sha.rs.

Vrlo zanimljive i šarolike su bile i teme o kojima smo sesijama diskutovali: “Rušenje prepreka” je bila tema koja se bavila premošćavanjem jaza između profesionalaca i amatera, koncipiranjem programa koji sadrži različite žanrove, prevazilaženjem distance između hora i publike…U temi ”Rodna raznolikost u horskom sektoru” imali smo priliku da razmenimo mišljenja o starim i novim izazovima u okviru rodne ravnopravnosti koji se kako u društvu reflektuju i na horski  sektor. Na sesiji “Potrebe nacionalnih i regionalnih horskih asocijacija” članovi naše delegacije bili su zajedno sa delegatima iz zemalja u našem bližem okruženju: Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kipar…gde smo konstatovali da se svi borimo sa sličnim problemima o kojima smo raspravljali u iznalaženju konstruktivnih rešenja.

Naš boravak u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije svakako su upotpunili dva izuzetno atraktivna i zanimljiva horska koncerta, koncert hora “ Jauna Muzika” koji nam je prezentovao savremenu horsku muziku Litvanije i koncert hora “Liepaites girls choir” koji nam je izveo njihove tradicionalne nacionalne kompozicije “Sutartines” u modernim obradama, uz pokret i udaraljke.

Ovom događaju prisustvovali su članovi i timovi raznih horskih asocijacija, dirigenti, menadžeri i organizatori događaja, prijatelji ECA….

Prepuna sam i profesionalnih i turističkih utisaka sa ovog putovanja. Naravno, najvažnije su mi nove ideje koje ću svakako iskoristiti u radu sa mojim horskim ansamblima Omladinskim mešovitim horom MŠ Josif Marinković i Muškom vokalnom grupom Panonika“, rekla je Zorica Kozlovački.