Zrenjanin- U kasarni „Narodni heroj Svetozar Marković Toza“  danas je svečano obeležen dan Banatske brigade, 17. novembar, koji se obeležava zajedno s Praznikom grada Zrenjanina, odnosno danom oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

U tom svetlu održana je i svečana akademija, u prisustvu čelnika zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, lokalne samouprave, Srednjobanatskog upravnog okruga, civilnih lica na služenju u Vojsci Srbije, kao i predstavnika institucija, javnih ustanova i udruženja sa teritorije grada.

Himnu Republike Srbije izvela je Milica Dosković, vokalna solistkinja i članica hora Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Minutom ćutanja odata  je počast pripadnicima vojske koji su dali svoje živote u odbranbenim ratovima koje je vodila Republika Srbije, kao i preminulim pripadnicima vojske.

 

Načelnik štaba komande za obuku pukovnik, Milovan Vasić čestitao je Dan jedinice sa željom da se svake godine u zdravlju, veselju i najvažnije u miru obeležava ovaj dan.

Komandant Banatske brigade, potpukovnik Nikola Fatić, čestitao je  17. novembar, Dan Banatske brigade.

„Čestitajući praznik želim vam dobro zdravlje,  ličnu i prodičnu sreću i uspeh u daljem radu u zajedničkom stroju vojske Srbije. Praznik naše jedinice je poseban i značajan, ne samo za nas pripadnike Banatske brigade, već za ceo garnizon i grad Zrenjanin, koji danas obeležava 105 godina od oslobađanja tada Velikog Bečkereka od austrougarske vladavine i završetka Velikog rata. Praznik naše jedinice obeležavamo u znak sećanja na naše slavne pretke 17. novembar 1918. godine, kada je srpska vojska na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem ušla u Veliki Bečkerek čime je ostvarena viševekovna želja naroda sa ovih prostora da živi ujedinjena sa braćom južno od reke Dunav ujedinjen sa svojom Maticom Srbijom. Na žalost, sloboda na ovim prostorima i oslobađanje Srbije skupo je i u krvi plaćena, sa preko milion i trista hiljada  njenih stanovnika, gotovo trećinom tadašnjeg stanovništva. Poštujući slavnu prošlost i pretke ne zaboravljajući žrtve koje su položili za slobodu negujući tradiciju čuvamo  svoju dostojanstvo  zaslužujemo  poštovanje drugih koji takvu žrtvu nisu podneli. Obeležavajući današnji praznik dužni smo da nikada ne zaboravimo podvige srpske vojske, patnju našeg naroda iz tih teških vremena naše slavne istorije“, rekao je potpukovnik Nikola Fatić.

U ime Grada Zrenjanina svečanosti je prisustvovao i obratio se zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Obraćajući se prisutnima, istakao je da Grad Zrenjanin danas slavi jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada, dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu i evocira uspomene na naše slavne pretke i njihove herojske vojničke podvige.

Povodom 16. novembra, Dana kopnene vojske Dana roda pašadije i 17. novembra, Dana Banatske brigade nagrađeni su pojedinci za doprinos izgradnje i jačanju operetivnih sposobnosti vojske Srbije.

Povodom Dana Banatske brigade, 16. novembra u zrenjaninskoj kasarni održan je tehničko taktički zbor za sve učenike završnih razreda srednjih škola sa teritorije Srednjobanatskog okruga. Tom  prilikom održano je takmičenje u znanju učenika iz oblasti odbrane. Vredne nagrade obezbedila je komanija „Proizvodnja Mile Dragić“, a najbolji na takmičenju bio je učenik Zrenjaninske gimnazije Ivan Vološin, drugo mesto pripalo je učeniku Muzičke škole „Josif marnković“  Rakić Ivanu, dok je treće mesto osvojila učenica hemijsko prehrambene škole “ Uroš Predić“ Saška Vujanović

U umetničkom delu svečanosti pored vokalne solistkinje, Milice Dosković učestvovali su i učenici Muzičke škole „Josif Marinković“.

Banatska brigada je namenjena za obezbeđenje početnih uslova za izvršenje mobilzacije, narastanje, obuku i dostizanje operativnih sposobnosti ove teritorijalne brigade po ratnoj formaciji, nalazi se u Zrenjaninu, u kasarni „Narodni heroj Svetozar Marković Toza“.