Zrenjanin- Ceremonijom polaganja venaca na spomen-ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću – “Brigadiru”, komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka “Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek i oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu, Grad Zrenjanin danas je obeležio 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ceremoniji u holu Gradske kuće su prisustvovali predstavnici Grada Zrenjanina, Banatske brigade Vojske Srbije – Komande garnizona Zrenjanin, kao i Srednjobanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik Simo Salapura, pomoćnica gradonačelnika Simo Salapurai član Gradskog veća Mile Kovačević. Delegaciju Srednjobanatskog okruga predvodio je savetnik za pravne poslove Goran Jovanović, a Banatske brigade Vojske Srbije u Zrenjaninu komandant, potpukovnik Nikola Fatić.

Gradonačelnik je ukazao na značaj ovog praznika, kao i na još dva datuma iz tog perioda istorije koji se obeležavaju u našem gradu.
“Obeležili smo 31. oktobra osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora, ove godine to je mali jubilej, 105. godišnjica od okončanja Prvog svetskog rata i dešavanja na ovim prostorima. Danas obeležavamo Dan primirja, kada je Srbija izabrala pravu stranu u Velikom ratu, kada se sećamo naših predaka i njihovih dela koja su nam ostavili u amanet. Na nama, našim generacijama, je da baštinimo sećanje na slavne pretke, da očuvamo mir i slobodarski duh koji u našem narodu postoji odvajkada”, poručio je gradonačelnik i pozvao sugrađane na zajedničko obeležavanje Praznika grada, 17. novembra.

“Praznik grada obeležićemo nizom prigodnih programa, od kojih bih izdvojio pozorišnu predstavu posevećenu našoj heroini Milunki Savić. Na ovaj mali jubilej moram da kažem da smo završili prvu fazu rekonstrukcije kuće dr Slavka Županskog, koju pretvaramo u muzej, a u dvorištu Gradske kuće izradili smo murale posvećene osnivaču prvog Srpskog narodnog odbora Županskom i oslobodiocu grada, Brigadiru Ristiću. To je naša skromna zahvalnost onima koji su omogućili da danas živimo u slobodnoj, nezavisnoj i jakoj Srbiji”, istakao je gradonačelnik tokom današnjeg obeležavanja Dana primirja.

Narednog petka, uz odavanje počasti herojima Prvog svetskog rata i polaganje venaca na sva spomen-obeležja iz tog perioda, centralna svečanost održaće se ispred spomenika Kralju Petru Prvom oslobodiocu. U Baroknoj sali Gradske kuće biće promovisana knjiga “Znamenite ličnosti Velikog Bečkereka iz doba oslobođenja i ujedinjenja 1918”, a u Narodnom muzeju otvorena izložba “Gvozdeni puk” i promovisana monografija “Ratnici Gvozdenog puka”.

Proslava Praznika grada završava se 17. novembra u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, izvođenjem predstave “Milunka”. Ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić interpretiraće glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Današnji praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante – Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji – kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija i dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije.


Iako su učesnice rata stavile potpis na dokument o primirju, Prvi svetski rat je na našim prostorima, konkretno u Velikom Bečkereku, potrajao još nekoliko dana, sve do 17. novembra, kada je u grad ušla srpska vojska i kada je i formalno vlast predata Srpskom narodnom odboru.

Izvor:Grad Zrenjanin