Maja Gojković, ministarka kulture u Vladi Republike Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke u petak, 10. novembra,  u Zrenjaninu razgovarala je sa ženama o svakodnevnim problemima sa kojima se suočavaju.

Ministarku kulture Maju Gojković dočekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i izrazio veliku zahvalnost ministarki na poseti.

„Zahvaljujući Maji Gojković smo realizovali jednu prelepu ideju, razgovor na čajanci sa uspešnim ženama iz javne sfere, javnog sektora iz društvenih organizacija, nevladinog sektora, sporta, turizma, privrede kako bi pokrenuli dijalog, kako i na koji način unaprediti kako uslove poslovanja, tako i  odnos prema ženama u našem društvu, konkretno na teritoriji grada Zrenjanina. Moram da istaknem da su žene stub porodice, a samim tim i stub društva. Moji prvi saradnici su žene, načelnice u upravi, moje pomoćnice… Njihov poseban pristup daje jedan inovativan način rešavanja određenih problema i zadataka. Zainteresovanost žena iz različitog sektora za ovu čajanku sa našom ministarkom je na visokom nivou. Tokom razgovora sa njom mogli smo sa se pohvalimo sa rezultatima kada je u pitanju žensko preduzetništvo. Po prvi put smo ove godine raspisali konkurs za stare zanate gde je većina aplikanata ženskog pola“, rekao je Gradonačelnik.

U razgovoru sa preduzetnicama, prosvetarkama, sportiskinjama, političarkama i ženama članicama Udruženja  ministarka je istakla da su kapaciteti i snaga žena značajne za razvoj države, kao i to da je važno ženama dati podršku i ekonomski ih osnažiti.

Tokom razgovora  istakle su  važnost pružanja podrške i devojčicama koje se bave sportom, kao i majkama sa decom sa posebnim potrebama i samohranim majkama.

„Razgovarala sam sa ženama iz različitih udruženja koje se bave očuvanjem našeg kulturnog nasleđa i starih zanata. Takođe, razgovarala sam i sa ženama preduzetnicama i načinom na koji plasiraju svoje proizvode od bazara, pijačne prodaje, do dolaska u velike trgovinske lance sa ručno pravljenom kozmetikom“, rekla je Gojković i istakla da žene u Zrenjaninu imaju podršku u radu  od gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure kako bi pokrenule brend.

„Žene čine 51 odsto naše države i nikako se ne sme zanemariti taj kapacitet koji naša država ima, kao i da bez toga nema razvoja društva. U tom smislu, pomažemo i rodno odgovorno budžetiranje, ekonomsko osnaživanje žena, pomažemo preduzetnicama, ženama u različitim sektorima, pomogli smo i novčano majke za svako dete do 16 godina sa 10.000 dinara“, istakla Maja Gojković i dodala da se mnogo truda ulaže da svaki grad i opština imaju mamograf i da je važno da podstaknemo žene da idu na preventivne preglede.