Foto: FB Ciklonizacija Novi Sad

Zrenjanin- Novosadska “Ciklonizacija” je tokom oktobra izvela sistematsku deratizaciju deponija na području Grada Zrenjanina, a u narednim danima će, zbog produženog toplog vremena koje je dovelo do povećane brojnisti i aktivnisti štetnih glodara, biti izveden još jedan krug tretmana.

Kako navode iz ovog preduzeća, na osnovu monitoringa brojnisti i aktivnosti štetnih glodara, a u saradnji sa gradskom upravom, od ponedeljka će početi sistematska deratizacija koja će obuhvatiti objekte školskih i predškolskih ustanova, objekte verskih ustanova, prostore pijaca, kao i deratizaciju domaćinstava. Tretmana javnih objekata i prostora izvešće operativci „Ciklonizacije“, dok će preparati za deratizaciju domaćinstava biti dostavljeni u prostorije mesnih zajednica gde će moći da ih preuzmu građani koji imaju problem sa štetnim glodarima.

Redovno sprovođenje preventivne deratizacije u velikoj meri smanjuje rizik od širenja zaraznih bolesti čiji su vektori glodari, ali i materijalnu štetu koji glodari izazivaju u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi, podsećaju iz „Ciklonizacije“. Među najpoznatijim bolestima čiji su prenosioci glodari su besnilo, trihineloza, hemoralgična goznica, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap.

Inače, jesenja deratizacija je izuzetno važna jer je reč o delu godine kada se glodari povlače sa otvorenog u stambene objekte i skladišta. Posebno je to važno u seoskim domaćinstvima jer glodari prate hranu, ali ni grad nije pošteđen ovih problema. Akcija sistematske deratizacije mora da se sprovodi na što  većem prosotru i kontinuirano.