Zrenjanin- Tokom oktobra 2023. godine, na području Policijske uprave u Zrenjaninu ostvareno je povoljno stanje bezbednosti.

Nastavljen je trend smanjenja broja evidentiranih krivičnih dela, koji je karakterističan za ceo dosadašnji tok 2023. godine, nije bilo težih narušavanja javnog reda i mira i pored održanog velikog broja javnih okupljanja, a u oblasti bezbednosti saobraćaja zabeležen je manji broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine.
U oblasti suzbijanja kriminaliteta evidentan je trend smanjenja obima ove negativne pojave. Ukupan broj otkrivenih i registrovanih krivičnih dela smanjen je za oko 8% u odnosu na isti mesec prošle godine. Tokom oktobra 2023. godine evidentirano je 199 krivičnih dela, dok je u istom mesecu 2022. godine evidentirano 215 krivičnih dela izvršenih na području Policijske uprave u Zrenjaninu.

Nadležnim tužilaštvima podnete su krivične prijave protiv 134 osoba, od kojih je 12 osoba maloletno. Zbog težih krivičnih dela policijski službenici zadržali su šest osoba, a uhapsili pet.

Nije bilo evidentiranih događaja sa obeležjima najtežih krivičnih dela kao što su ubistva, teška ubistva niti su evidentirani pokušaji izvršenja ovih krivičnih dela.

Najdominantniji oblik kriminaliteta na području Policijske uprave u Zrenjaninu predstavljaju krivična dela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, pre svih krađe i teške krađe. Ova dva krivična dela čine preko 40% ukupno evidentiranog kriminaliteta na području.

Broj krivičnih dela nasilja u porodici u odnosu na isti mesec prošle godine znatno je manji. Protiv 16 osoba podnete su krivične prijave za izvršena krivična dela na štetu 22 osobe.
Većinom je reč o verbalnom nasilju i najčešće do nasilja dolazi između bračnih i vanbračnih supružnika, kao i dece i roditelja. Nije evidentirano ni jedno krivično delo iz ove oblasti u kojem je došlo do težih posledica.

Kada je reč o suzbijanju krivičnih dela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, otkriveno je 28 krivičnih dela, što je za 56% više u odnosu na oktobar 2022. godine.
Tokom rada na otkrivanju ovih krivičnih dela realizovano je 27 zaplena u kojima je oduzeto 814 grama opojnih droga, uglavnom marihuane, kokaina i amfetamina.

U ovom mesecu podneto je pet krivičnih prijava za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija kojom prilikom su oduzeta dva komada oružja i 137 komada municije.
Evidentirano je 77 prekršaja iz oblasti JRM, što predstavlja povećanje u odnosu na isti mesec prethodne godine, kada je evidentirano 62 takva prekršaja. Najčešće se prekršaji vrše na ulicama i trgovima, većinom radnim danima. Prijave su podnete protiv 74 osoba, sedam maloletnika, a njih 33 su takozvani povratnici, odnosno lica koja su i ranije izvršila neki od prekršaja protiv javnog reda i mira.

Pripadnici Odeljenja policije su tokom navedenog perioda bili angažovani u 75 školskih objekata i to kroz aktivnosti koje su se odvijale putem angažovanja kako školskih policajaca, tako i ostalih policijskih službenika, u pozorničkoj, patrolnoj i drugim oblicima delatnosti, čime je dat doprinos u nastojanjima da zrenjaninske škole predstavljaju bezbedno okruženje za učenike, roditelje i nastavno i drugo osoblje.

Nije bilo značajnih bezbednosno interesantnih događaja u školama, a nastavljena je realizacija projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, započetog tokom septembra, u saradnji sa školskom upravom. Uz ovaj projekat, kao i kroz realizaciju projekta „Osnovi bezbednosti dece“, nastavljena su predavanja po školama. Bezbednost učenika na području PPU Zrenjaninu ostvaruje se i kroz kontakte pripadnika policije sa timovima za zaštitu učenika od zlostavljanja i zanemarivanja koji su formirani u okviru škola.

 

U oblasti bezbednosti saobraćaja ukupan broj registrovanih saobraćajnih nezgoda je manji u odnosu na isti period prošle godine za oko 19%, kao i broj nezgoda sa nastradalim licima. Uprkos povoljnom trendu u ovoj oblasti, na žalost u saobraćajnim nezgodama na putevima na području Policijske uprave u Zrenjaninu u oktobru 2023. godine poginula je jedna ososba. Na četiri deonice državnog puta prvog B reda koje prolaze kroz teritoriju PPU u Zrenjaninu, kao i na ostalim putevima na području Policijske uprave, pojačana je aktivnost saobraćajne policije i ostvareno je ukupno povoljno stanje bezbednosti.
Na teritoriji Područne policijske uprave u oktobru 2023. godine boravilo je 2006 stranih državljana. Nije bilo evidentiranih krivičnih dela sa elementima prekograničnog kriminala, krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima.

Ukupno stanje bezbednosti na području Policijske uprave u Zrenjaninu tokom oktobra 2023. godine ispoljava trendove opadanja rizika u svim ključnim oblastima bezbednosti, pa kroz iskazane trendove možemo uočiti kontinuirane karakteristike stabilnosti povoljnog stanja bezbednosti, ostvarenog kroz svakodnevno, plansko preduzimanje mera i sprovođenje aktivnosti od strane policijskih službenika Policijske uprave u Zrenjaninu, što doprinosi stvaranju izraženijeg osećaja lične i imovinske sigurnosti građana, odnosno podizanju nivoa kvaliteta njihovog života.