Deo zrenjaninske obilaznice danas je pušten u saobraćaj  čime je izmeštan najveći deo tranzitnog saobraćaja van gradskih ulica.

Vrednost radova je 484,8 miliona dinara, a dužina ove deonice iznosi 4,7 kilometara.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture   Tomislav Momirović, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, kao i predstavnici JP „Srbija putevi“ svečano su otvorili zrenjaninsku obilaznicu za saobraćaj.

Ministar građevinarstva istakao je da je obilaznica oko Zrenjanina veoma značajan projekat, jer se njime  grad rasterećuje od teretnog saobraćaja, što će olakšati i svakodnevni život građana.

Vozila u tranzitu više neće saobraćati kroz ulice u mesnim zajednicama “Gradnulica” i “Šumica”, kao ni preko mosta u Principovoj. Deonica od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma dužine je 3,7 kilometara i osim dve kružne raskrsnice, na njoj je podignut i najskuplji objekat na celokupnoj trasi obilaznice dugoj 14,5 kilometara – most preko Begeja.

„Tema obilaznice u Zrenjaninu aktuelno je pitanje više decenija, tačnije 40 godina. Prva deonica završena je 1987. godine, a evo nas 35 godina kasnije na trasi od 3,7 km koju puštamo za saobraćaj zahvaljujući Vladi republike Srbije, Ministarstvu građevinarstva, JP Putevi Srbije kao  i strpljenjem naših građana uspeli smo da i ovaj važan posao da privedemo kraju“, rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Snimak obilaznice pogledajte OVDE

Ukupna dužina obilaznice 15 kilometara, a izgrađena dužina do danas sa deonicom koja je danas puštena za saobraćaj je 11,20 kilometara.

 

Obilaznica oko Grada Zrenjanina predstavlja trasu budućeg pravca pružanja državnog puta IB reda na koju će biti potpuno izmešten tranzitni saobraćaj iz gradskog jezgra koji sada dolazi iz pravca Novog Sada, Kikinde, Sečnja, Srpske Crnje i sa nekoliko lokalnih puteva.

Istovremeno prestavlja saobraćajnu vezu svih saobraćajnih tokova opštinskih centara Banata sa budućim autoputem Beograd – Zrenjanin- Novi Sad i saobraćajnoj opslužuje dve najveće radne zone Grada Zrenjanina.

 

Radove su izvodili: preduzeće „Energoprojekt niskogradnja“ a. d. iz Beograda i „Bauwesen“ iz Lazarevca koje je angažovao investitor JP „Putevi Srbije“.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Informisanje mladih i značaj sporta u Zrenjaninu“.