Zrenjanin- Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, 17. novembar, obeležen je danas polaganjem venaca na spomen-obeležja i odavanjem počasti učesnicima Velikog rata, kao i nizom svečanih manifestacija. Dan grada, 17. novembar, je dan kada je pre 105 godina tadašnji Veliki Bečkerek oslobođen u Prvom svetskom ratu.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, čestitao je sugrađanima Praznik grada, sto petu godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i poručio da nastavljamo da sledimo slavni put naših predaka i poštujemo njihova herojska dela.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Služen je pomen oslobodiocima i položeni venci na spomenik kralju Petru.

U ime Grada Zrenjanina vence na spomenik položili su gradonačelnik Simo Salapura, predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Komande za razvoj Banatske brigade i garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić”.

Danas će se u Narodnom pozorištu od 18 časova odigrati Predstava “Milunka” -ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta – Vesne Stanković. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Povodom obeležavanja 105. godina od oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu  u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin danas će  u 18 časova svečano biti otvorena izložba pod nazivom „Gvozdeni puk“. Autor izložbe je muzejski savetnik Narodnog muzeja Toplice, istoričar Darko Žarić, a nadležni kustosi iz Narodnog muzeja Zrenjanin su istoričari Lazar Sretenović i Vladislava Ignjatov, viši kustos.

OTVARANJE IZLOŽBE „GVOZDENI PUK“ U ZRENJANINSKOM MUZEJU