Povodom obeležavanja 105. godina od oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu  u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 17. novembra 2023, u 18 časova biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Gvozdeni puk“. Autor izložbe je muzejski savetnik Narodnog muzeja Toplice, istoričar Darko Žarić, a nadležni kustosi iz Narodnog muzeja Zrenjanin su istoričari Lazar Sretenović i Vladislava Ignjatov, viši kustos.

Izložba je posvećena čuvenom „Gvozdenom puku“ vojske Kraljevine Srbije, koji je učestvovao u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo“ osnovan je 1912. godine i za šest godina ratovanja je postao najodlikovaniji puk zbog čega je i dobio naziv „Gvozdeni“. Učestvovao je u svim značajnim bitkama u ova tri rata, a bio je jedinica koja je oslobodila Veliki Bečkerek, 17. novembra 1918. godine.

Publika će moći da se upozna sa istorijatom puka i da vidi deo ordenja i medalja koje je osvojio. Kroz puk su prošla i slavna imena srpskih oslobodolačkih ratova poput Flore Sanders i Milunke Savić. Poseban deo izložbe biće posvećen osnivanju Srpskog narodnog odbora i oslobođenju Velikog Bečkereka. Izložba će trajati do kraja 2023. godine.

 

Na otvaranju izložbe biće promovisana i monografija pod naslovom „Ratnici Gvozdenog puka“ autora Darka Žarića, muzejskog savetnika istoričara.