Zrenjanin- Liturgijom u Uspenskoj crkvi i rezanjem slavskog kolača  zrenjaninski lekari obeležili su svoju slavu Sveti Kozme i Damjana.

Kuma Slave ove godine  je predsedica Podruznice lekara Zrenjanin, dr Sofija Lugonja, speciajlista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatologije iz Opšte bolnice „Djordje Joanović“ Zrenjanin, a kumstvo za sledeću godinu preuzela je  dr Ivana Sremac, specijalista urgentne medicine  iz Doma zdravlja „Dr Bosko Vrebalov“ Zrenjanin.
Sveti Kozma i Damjan se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja“, već „Boga radi“, pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

 

Oni su braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć. Zapisano je takođe da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.