Zrenjanin- U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ otvorena je izložba i predstavljena monografija posvećena jubilarnoj, četrdesetoj manifestaciji „Čitalačka značka“. Autorka izložbe i monografije je Maja Kačarić, bibliotekarka, rukovodilac Dečjeg odeljenja zrenjaninske biblioteke.

Zrenjaninska biblioteka jedna je od retkih ustanova kulture koja je nastavila da održava kontinuitet manifestacije koja je nekada postojala u brojnim bibliotekama bivše SFRJ.
Po ugledu na model organizacije koji je postojao u Sloveniji posle Drugog svetskog rata, potom u Beogradu krajem ’60 godina XX veka, Kulturno-prosvetna zajednica Vojvodine 1983. godine pokrenula je takmičenje za „Čitalačku značku“ na nivou škola i regija, uključivanjem međuopštinskih prosvetno-pedagoških zavoda.
Zrenjanin se iste godine pridružio i odmah se istakao brojem učesnika, tako da je već naredne godine imao čast da organizuje završnu pokrajinsku manifestaciju. Od tada, manifestacija se održavala svake godine u Vojvodini, sve do 1992. godine kada je ugašena. Retke biblioteke u ponekim gradovima zadržale su ovu tradiciju, a zrenjaninska može da se pohvali da ju je održala četiri decenije, uz to okupila i opštinske biblioteke: Sečanj, Novi Bečej, Žitište.

Od 2000. godine manifestacija se razvija: aktuelne su moderne tehnologije, složenije teme, kreativniji slogani i bedževi umesto tradicionalnih znački. Završne svečanosti postaju sve bogatije, čitalački dnevnici raznovrsniji. Nove tehnologije donele su mogućnost da deca svoje čitalačke dnevnike vode i u blog formi, međutim, uz poneki video dnevnik, učenici najčešće biraju da svoje utiske o pročitanoj literaturi pišu u tradicionalnim dnevnicima.

Danas, Čitalačka značka je kompleksna manifestacija koju čini niz interaktivnih aktivnosti biblioteke sa školama, decom, roditeljima. Svake godine oko 25 škola Srednjobanatskog okruga učestvuje u manifestaciji, napiše se preko 500 dnevnika, a svi učesnici nagađuju se pohvalnicom i bedžom.
Za ovih 40 godina, u manifestaciji učestvovalo 7.500 predškolaca, dodeljeno je 1.800 nagrada, napisano je 29.000 dnevnika, što podrazumeva 200.000 pročitanih knjiga.

Godine trajanja, slojevitost i bogatstvo manifestacije opisani su u monografiji „Dnevnik Čitalačke značke – 40 godina manifestacije“ i predstavljeni na izložbi koja je otvorena na Dečjem odeljenju biblioteke.

Svi zainteresovani sugrađani mogu je posetiti svakog radnog dana od 8 do 19 časova i subotom od 9 do 13 časova.