stevan-aleksic-autoportret_451_600Zrenjanin-U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 29. novembra 2016. godine, u 19časova biće premijerno prikazan film „Majstori banatskog slikarstva od 18. do 20. veka – iz Likovne zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin„. Autorka filma je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, a izvršni producent je „Digital Style“. Realizaciju projekta je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

 

Film će premijerno biti prikazan upravo na dan kada se navršava tačno 50 godina od otvaranja Narodnog muzeja Zrenjanin za publiku nakon preseljenja 1966. godine u sadašnje zdanje, nekadašnju Palatu finasija. Takođe ove godine Muzej obeležava 110 godina od donošenja odluke o osnivanju, kao i 105 godina od početka rada. Povodom jubileja zrenjaninskog Muzeja, sa posebnim osvrtom na Likovnu zbirku, uvodnu reč će dati autorka filma Olivera Skoko nakon čega sledi projekcija u prisustvu saradnika i učesnika na projektu.

uros-predic-autoportret_525_600   friderika-bende-autoportret_430_600

Film predstavlja majstore banatskog slikarstva i to od prvih putujućih ikonopisaca, preko predstavnika klasicizma, bidermajera i romantizma pa sve do modernista, i biće prikazivan publici u okviru stalne postavke Likovne zbirke. Ova zbirka je jedna od najznačajnijih vojvođanskih umetničkih kolekcija i svojevrsni je presek svega onoga što se na umetničkom planu zbivalo u Vojvodini i šire, sa posebnim akcentom na srednji Banat.