Nastavnici Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ aprila 2023. učestvovali su u projektu KA1 mobilnosti nastavnika Erazmus+.

Relizacija projekta obuhvatala je stručno usavršavanje nastavnika pohađanjem kursa Kreativnost i inovacije u nastavi u Portugalu (Lisabon, Sesimbra).


Tim ,,Njegoša“ činile su direktorica Marija Mijoković, nastavnica srpskog jezika i književnosti Vesna Petrović, nastavnica geografije Neda Vulićević, nastavnica engleskog jezika Ljiljana Markov, nastavnica fizike Kristina Đorđević i pedagog Snežana Dimuševski.

„Sa drugim polaznicima kursa iz Poljske, Litvanije, Italije, Nemačke, Belgije, Španije i Hrvatske razmenile su obrazovna iskustva i uspostavile saradnju. Problemi obrazovanja su uglavnom slični i zajednički te je ovaj kurs i druženje podstaklo učesnike da i dalje učenike usmeravaju ka aktivnom, saradničkom učenju koje digitalni alati mogu olakšati.
Iako je danas još uvek dominantan tradiocionalni pristup nastavi, važno je učenika staviti u centar procesa učenja. Digitalni alati mogu podstaći motivaciju učenika i treba da budu deo procesa podučavanja i učenja. Oni pomažu u razvijanju digitalnih kompetencija i veština potrebnih za 21. vek te ih možemo upotrebiti kao pokretače kreativnog učenja i inovativne nastave. Tokom kursa, razgovarajući o pravičnosti i jednakosti, kreativnosti i originalnosti, učesnici su se upoznavali sa aktivnim strategijama učenja koje uključuju digitalne veštine.
Kako to izgleda u praksi učesnici kursa imali su priliku da vide u dvema školama koje su posetili, jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj. Tom prilikom prikazane su im metode i načini rada sa učenicima različitih uzrasta, važnost mentorskog i timskog rada, rad u kombinovanim odeljenjima i kako celokupna nastava u školi može da bude projektno orijentisana. U osnovnoj školi u gradu Boa Agua (Escola Basica Integrada da Boa Agua) primenjuje se nova metodologija učenja koja briše granice između predmeta i saradnički povezuje učenike dva razreda u kombinovanim odeljenjima.

Nastava je fleksibilna, nema školskog zvona, a učenje se, takođe, relizuje timskim radom i projektnom nastavom. Imali smo priliku da posetimo uređenu „učionicu budućnosti“ u kojoj nastavnik organizuje proces rada kroz samostalno i istraživačko učenje. Učionica je opremljena alatima i nameštajem pogodnim za timski rad, istraživanje i prezentovanje produkata rada.
Prednosti timskog rada učesnici su iskusili i sami radeći u timovima sa nastavnicima iz drugih zemalja.
Boravak u ovoj divnoj zemlji bio je izuzetno prijatan zahvaljujući domaćinima koji su učesnike kursa upoznali sa istorijskim i kulturnim znamenitostima Lisabona, Sesimbre, Sintre, a obuhavatala je i posetu najzapadnijoj tački Evrope rtu Roka.
Ovo je bila nezaboravna nedelja kvalitetnog rada, učenja i razmena iskustva i ideja. Primenom naučenog odmah po povratku sa mobilnosti naša nastava postala je bogatija, kreativnija i podsticajna za sve učesnike nastavnog procesa. Kolege iz Njegoša, ali i drugih škola, prepoznale su značaj primene novih tehnologija i metoda rada . Preporučujemo svim kolegama da iskoriste mogućnost stručnog usavršavanja koje nudi Erazmus+ program i unaprede svoje kompetencije u radu sa decom“, rekla je  Marija Mijoković, direktorka OŠ „Petar Petrović Njegoš“.