Tradicionalna gastronomsko turistička manifestacija “7. BELOBLATSKA KOBASICIJADA” održaće se u nedelju, 16. februara 2020. godine u Belom Blatu kod Zrenjanina. I ove godine očekuje se velik broj posetilaca, kao i oko 60 takmičarskih ekipa i veliki broj izlagača. Pored takmičenja u spremanju najbolje kobasice, biraće se i najbolja rakija.

Tim povodom danas je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija na kojoj su o značaju i programu manifetacije govorili Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika, Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada i Miroslav Markuš predsednik MZ Beli Blato.

„Očekujemo su da će ovogodišnji, 7. po redu festival kobasica i domaće rakije, posetiti rekordan broj gostiju i takmičara, te se očekuje oko 60 takmičarskih ekipa, veliki broj izlagača i preko 10.000 posetilaca manifestacije“, rekao je Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, sarmu, kiseli kupus, domaću rakiju, vino i raznovrsne domaće kolače.

 

 

Centralni događaj manifestacije i osnovni povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica i takmičenje za najbolju domaću rakiju.  Pored toga biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša i meda, kao i alata i pribora za svinjokolje, starih zanata i slično.

 

Bogat kulturno umetnički i muzički program odvijaće se na centralnoj bini u velikom parti šatoru posebno uređenom za ovu priliku, tako da su zabava i dobra atmosfera zagarantovani.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić  istako je da manifestacija ima veliki značaj za grad.

Festival počinje u nedelju (16. februara) u 08 časova otvaranjem prodajnih izložbi, dok je zvanično otvaranje i početak takmičenja zakazano za 11 časova.

Miroslav Markuš predsednik MZ Belo Blato pozvao je sve ljubitelje gastronomakih specijaliteta da dođu u nedelju i uživaju u sedmoj po redu Kobasicijadi.

Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica vrše se putem linka binmarketing.rs/beloblatskakobasica a više informacija o takmičenju možete dobiti putem telefona 063 17 97 639.

Kotizacija za takmičenje iznosi 4.000 dinara po ekipi.
Organizator manifestacije obezbeđuje:
 5 kg svežeg svinjskog mesa,  10 m creva za nadevanje,  posudu za meso,  poklon paket i uređeno takmičarsko mesto,

dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica.

Broj mesta je ograničen, a krajnji rok za prijave je 10. februar 2020. godine.
Stručni žiri će tokom festivala ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

Prijave izlagača za zakup štandova kao i informacije vezane za predaju rakije na ocenjivanje možete dobiti putem telefona 064 24 85 472, 069 19 94 816 (MZ Belo Blato).

Organizatori manifestacije su “Udruženja kuvara amatera Belo Blato”, MZ Belo Blato i TO Zenjanina, marketing i promocija Agencija BIN Marketing, a pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin. Dobro došli, očekujemo vas Belom Blatu.

POGLEDAJTE KAKO JE BILO PROŠLE GODINE NA KOBASICIJADI U BELOM BLATU OVDE: