Dugogodišnje iskustvo u realizacji dualnog modela obrazovanja u Srbiji pokazalo je da je pomenuti obrazovni model odlično rešenje kojim se na duže staze može stati na put nedostatku kvalifikovanog stručnog kadra za zanimanja iz gotovo svih grana privrede.

Dualno obrazovanje omogućava poslodavcima da na sistemski i kvalitetan način dođu do kvalifikovanih kadrova koji su odmah nakon završene srednje škole spremni da odgovorno pristupe svom radnom mestu.
Pored benefita koje dualno obrazovanje nudi privredi, ovakav način školovanja donosi mnogobrojne prednosti i samim učenicima koji se za njega odluče. Neke od ključnih pogodnosti dualnog modela obrazovanja jesu to što je dualno obrazovanje pruža priliku za školovanje za mnogobrojna perspektivna zanimanja, kao i to što ovaj model nudi mogućnost zaposlenja odmah nakon završene srednje škole, ali i novčanu naknadu za svaki provedeni sat u kompaniji. Pored toga, učenici imaju priliku da uče u najsavremenijem radnom okruženju od iskusnih kolega, što je garancija sigurnog kvaliteta obuke učenika.
U Zrenjaninu u školskoj 2023/2024. godini dualno obrazovanje zastupljeno je u Tehničkoj školi i HPTŠ „Uroš Predić“ sa obrazovim profilima : Tehničar mehatronike; Mehaničar motornih vozila; Prehrambeni tehničar i Bravar-zavarivač.

Kompanije koje su ušle u dualni sistem obrazovanja i koje primaju učenike na učenje kroz rad su: „Dräxlmaier“ Zrenjanin, “Levare Service Serbia” Zrenjanin, „Šinvoz“ Zrenjanin, „Novares Serbia“ Zrenjanin, „Točak“ Zrenjanin , “Agrorit“ Melenci i „Mlekoprodukt“ Zrenjanin.

Svi zaintersovani poslodavci koji žele da se uključe u dualni model obrazovanja za narednu školsku 2024/2025. godinu mogu podneti prijavu. Poslodavci se prijavljuju putem veb portala Privredne komore Srbije http://portal.dualnoobrazovanje.rs/.

Proces prijavljivanja poslodavaca obuhvata tri jednostavna koraka i ne oduzima puno vremena.
Od sledeće, školske 2024/2025. godine, u ponudi za realizaciju po dualnom modelu će se naći ukupno 83 obrazovna profila iz različitih područja rada, među kojima je 10 novih: vozač motornih vozila, tehničar računara, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar za administriranje računarskih mreža, dekorater zidnih površina, tehničar elektronike i automatike, polagač obloga, kozmetički tehničar, mehaničar grejne i rashladne tehnike i poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija.

Prijave poslodavaca su otvorene do 15. januara 2024. godine.

Prilikom prijavljivanja, osim kreiranja profila kompanije, poslodavci elektronskim putem podnose Izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje, kao i Zahtev za akreditaciju. Detaljniju informaciju možete naći na sajtu PKS – RPK Zrenjanin.

Sve prijave koje sadrže potpunu dokumentaciju biće objedinjene u Plan potreba privrede koji PKS zvaničnim putem dostavlja Kancelariji za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

Konačnu odluku o strukturi upisa i odobrenim dualnim profilima doneće Ministarstvo prosvete objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem aprila 2024. godine.