Pogledajte kompletan program Kulturnog centra Zrenjanina do kraja decembra:

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

Tokom decembra nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra. Svake subote pratioci i posetioce naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…
U subotu, 2. decembra na Fejsbuk strani Kulturnog centra od 10 časova biće održana radionica sa lutkarkom, scenografkinjom i kostimografkinjom Blagovestom Vasilevom.

Previđen raspored održavanja narednih radionica:

Subota, 9. decembar
Animacija studija „Cekom“
Subota, 16. decembar
„Čitanjac sa bibliotekarima“ – radionica Gradske narodne biblioteke
Subota, 23. decembar
„Čitanjac sa bibliotekarima“ u OŠ „Bratstvo jedinstvo“ u Belom Blatu. Radionica je namenjena uzrastu od prvog do četvrtog razreda. Čitanje knjige „Puž morem skita na repu kita“ i razgovor na temu prijateljstva, saradnje, solidarnosti i tolerancije.
Subota, 30. decembar
Kreativna radionica u OŠ „Uroš Predić“ u Orlovatu sa Sanelom Dunđerski na temu podrške, zajedništva, saradnje, drugarstva i jednakosti.

 

U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

 

Zabavni dečji program Dečja mađioničarska predstava  „ Magična komedija“

U subotu, 2. decembra u 18 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena predstava „Magična komedija“. Kako se navodi, predstava je zasnovana na vrhunskoj magiji i kvalitetnom humoru a kroz nju će vas voditi Strahinja – mađioničar.

Strahinjin jedinstven interaktivan pristup omogućiće deci da budu mađioničari na sceni, a na kraju će dobiti i magični poklon. Od prvog do poslednjeg minuta i starija i mlađa publika će sedeti na ivici stolice i bez daha gledati iluzije u kojima nikada neće znati šta će se desiti sledeće. Publika može da očekuje veliki broj iluzija i efekata od levitacije predmeta, letećih vatrenih kugli kao i druga mađioničarska iznenađenja.

Karte su u prodaji na blagajni Kulturnog centra po ceni od 800 dinara, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. U cenu ulaznice je uključen i jedan onlajn trik – mađioničarski video koji se dobija na kraju predstave.

 

BIOSKOP KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

U bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina tokom decembra biće prikazana četiri dečja animirana filma, domaće igrano ostvarenje Lost Country («Izgubljena zemlja») i jedan dokumenatarac. U nedelju, 10. decembra na programu je dečja avantura «Titina» a od 20 časova domaći dokumentarni film «Flašaroši», 17. 12. na repertoaru je animirana priča o tinejdžerki Rubi – «Morsko čudovište» a 24. decembra najmlađe očekuje božićna bajka u filmu «Maša i medved – još zabavnije». Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra za dečji film po ceni od 250 a za igrani u večernjem terminu po ceni od 300 dinara, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova kao i pre početka projekcije.

 

Nedelja, 10. decembar – film „Titina“ – 11 časova

„Titina je zabavna i uzbudljiva priča o jednom skoro zaboravljenom putovanju i otkriću: osvajanju Sevrnog pola 1926. godine vazdušnom ekspedicijom. Italijanski vazduhoplovni inženjer Umberto Nobile uživa u društvu svog voljenog psa Titine koju je spasao na ulicama Rima. Jednog dana slavni norveški istraživač Roald Amundsen kontaktirao ga je u nameri da vazdušnim brodom osvoje Severni pol. Nobile teži da uhvati priliku i uđe u istoriju. Odvodi Titinu sa sobom gde neverovatni trio kreće u potragu za poslednjim neotkrivenim mestom na Zemlji. Njihova potraga je uspešna, ali nakon toga dvojica muškaraca počinje da se svađaju oko slave… Očima četvoronožne Titine otkriva se istinita priča o trijumfu i porazu.“
Trejler: https://youtu.be/CYepy7bMYjQ?si=ta5dGIMU_qugWzcg

Nedelja, 10. decembar – film «Flašaroši» – 20 časova
Režija: Nemanja Vojinović

„Na periferiji srpske prestonice, Beograda, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Nekada arheološko nalazište neolitske kulture u Evropi, ovo toksično mesto, podložno požarima, predstavlja radno mesto zajednici sakupljača plastičnih flaša – Flašarošima. U ovom dokumentarnom vesternu pratimo poslednje dane te zajednice pre nego što će njihovi poslovi zastareti, dok fokus prebacujemo na borbu jednog boksera mekog srca, Janike, da postane vođa u tom haotičnom sistemu.“

Trejler: https://youtu.be/rA8hNiDzng4

 

Nedelja, 17. decembar – film „Morsko čudovište“ – 11 časova

„Ponekad se heroj, koji vam je suđeno da budete, nalazi odmah ispod površine.
Ovog leta, Drim Vorks Animejšn zaroniće u uzburkane vode srednje škole i predstaviti nam urnebesnu, iskrenu akcionu komediju o stidljivoj tinejdžerki koja otkriva da je deo legendarne kraljevske loze mitskih morskih čudovišta i da je njena sudbina, u dubinama okeana, veća nego što je ikada mogla i da sanja.
Simpatična, neobična šesnaestogodišnja Rubi Gilman (Lana Kondor, To All the Boys I’ve Loved Before) očajnički pokušava da se uklopi u Oušnsajd srednju školu, ali, uglavnom je tamo potpuno nevidljiva. Pokazuje matematiku svojoj simpatiji, skejteru (Jabuki Jang-Vajt, Ralf rastura internet) koji joj se, kako se čini, divi samo zbog njenih fraktala. Rubi ne može da ide na plažu da se druži sa drugom kul decom, jer joj je previše zaštitnički nastrojena supermama (nominovana za Oskara Toni Kolet) zabranila da ikada uđe u vodu. Ali kada prekrši glavno mamino pravilo, Rubi će otkriti da je direktni potomak ratnice i kraljice morskih čudovišta i da je predodređena da nasledi tron svoje bake zapovednice (dobitnica Oskara, Džejn Fonda), Kraljice-ratnice od Sedam Mora. Krakeni, morska čudovišta, zakleli su se da će štititi okeane sveta od sujetnih moći gladnih sirena, protiv kojih se bore već eonima. Ali, postoji jedan veliki problem u vezi s tim: ispostaviće se da je školska lepotica i popularna devojčica Čelsi (dobitnica Emija, Eni Marfi) baš sirena. Na kraju, Rubi će morati da prihvati ono što jeste i potrudi se da zaštiti one koje najviše voli.“
– Trejler: https://youtu.be/xYyzeNE9m40

 

Nedelja, 24. decembar – „Maša i medved – još zabavnije“ – 11 časova

„Vežite se, predstoji vam opasna vožnja dok Maša kreće na fantastično putovanje od šume do grada i nazad. Prva stanica je svadba i onog trenutka kada Maša stigne, sledi nevolja! Dok se igra sa mladinim velom, Maša izaziva gungulu, trka se na kolicima za tortu i juri golubove. Bićete uvučeni u zadivljujuću i dirljivu božićnu bajku usredsređenu na dvanaest meseci. Maša i njen novi prijatelj učini će sve što mogu da zapale duh magije u srcima. Pripremite se za neočekivane obrte i uzbudljive trenutke, prava avantura je iza ugla.“
Trejler: https://youtu.be/78-PaCupUbc?si=1YRrouApjWFys0hE

 

TRIBINA I IZLOŽBA „SRBI LIVANjSKOG POLjA – TRAGOVI KROZ VEKOVE“

„Srbi Livanjskog polja – tragovi kroz vekove“ naziv je programa u okviru kojeg će se održati tribina i predstaviti izložba fotografija posvećena livanjskim Srbina sa ciljem negovanja sećanja na poreklo, istoriju, kulturu i život Srba u Livanjskom polju. Na tribini će se predstaviti knjiga publiciste Buda Simonovića „Ognjena Marija Livanjska“ koja govori o ustaškim zločinima tokom Drugog svetskog rata, o njoj će pored autora govoriti i Gordana Dostanić, predsednica udruženja Ognjena Marija Livanjska. Nakon održane tribine i razgovora o knjizi predstaviće se izložba fotografija i arhivskih članaka opisujući viševekovni život Srba na Livanjskom polju pod smenom političkih i istorijskih okolnosti, koji su u skladu sa sredinom definisali svoje običaje, nošnju, muziku, gradili verske, kulturne i obrazovne institucije, istrajavajući u očuvanju svog nacionalnog i verskog identiteta.
– Program počinje u 18 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Organizatori su udruženje Ognjena Marija Livanjska i zrenjaninski Kulturni centar. Moderator programa je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

 

PROMOCIJA ZBIRKE PRIČA I IZLOŽBA O PSIHOLOŠKOM NASILjU

Promocija zbirke priča o nefizičkom partnerskom nasilju nastalih u okviru projekta “I ovo je nasilje” (https://irida.rs/projekti/i-ovo-je-nasilje/) koji je pokrenula organizacija „Irida“ (https://irida.rs/) biće održana u utorak, 5. decembra u 18 časova u Kulturnom centru Zrenjanina. Promociju zbirke pratiće i izložba fotografija nastalih u okviru istoimenog projekta i koju potpisuju mladi autori i autorke iz cele Srbije. “I ovo je nasilje” je projekat o pisanju kratkih priča koje govore o psihološkom nasilju u partnerskim oodnosima, sa mladim autorima i autorkama koji su završili kurs na ovu temu. Mladi su nakon završetka kursa imali mentorsku podršku Iride, kao i dramaturškinje, u procesu pisanja priča kako bi što živopisnije i realnije oslikali scenarije psihološkog nasilja, sa namerom da imaju edukativan karakter. Ovaj projekat je dobio podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“ koji sprovodi Hartefakt fond, i OAK fondacije u okviru programa „Snažnije zajedno“ koji sprovodi Trag fondacija.
Promocija je zakazana za 5. decembar u toku kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

 

PREDSTAVA „PACIFIZAM“ – Dramske grupe Organizacije gluvih i nagluvih Zrenjanin

U sredu, 6. decembra sa početkom u 19 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina članovi Dramske grupe Organizacije gluvih i nagluvih osoba iz Zrenjanina, izvešće predstavu „Pacifizam“. Predstava je urađena u saradnji sa Kreativnim centrom «Cekom», uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina. Sa grupom je radila Smiljana Tucakov, ideja i režija Predrag Karanjac. Na Republičkom festivalu kulturno-umetničkih ostvarenja gluvih i nagluvih Srbije koji je održan u Jagodini 26.11.2023. osvojili su treće mesto.
Ulaz je slobodan.

 

PREDAVANjE O ZDRAVOM NAČINU ŽIVOTA

U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 7. decembra u 18 časova biće održano lekarsko predavanje dr Klare Harmati „Zdrava ishrana i adekvatna suplementacija rezultiraju bolje zdravlje“. Klara Harmati je sertifikovani savetnik u ishrani i suplementaciji. Na predavanju će se govoriti o zdravom načinu života i adekvatnoj primeni suplemenata, načinima njihovog korišćenja u interesu zdravlja čoveka.

 

PROMOCIJA KNjIGE NINE LALIĆ JANKOV – „OVO JE ZEMLjA ZA NAS“

Promocija knjige „Ovo je zemlja za nas“ Nine Lalić Jankov biće održana u petak, 8. decembra u 18 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Ovo je autorkina šesta knjiga. Knjiga je napisana na temu razvoja, krize i raspada SFRJ, ratovima 90-tih, kao i odrastanja, vaspitanja i obrazovanja omladine nekada i sada. Pored autorkinog predstavljanja publikacije na promociji učestvuju i Smiljana Dobožanov Petrović, koja će čitati odlomke iz knjige i gimnazijalac Strahinja Tanasijin koji će na gitari svirati i pevati rok i pop pesme iz 80-tih uz koje se nekada odrastalo u bivšoj Jugoslaviji.
Knjiga je objavljena krajem maja ove godine u izdanju društva za afirmaciju kulture „Presing“, a posvećena je deci i omladini i njihovim roditeljima.

Nina Lalić – Jankov rođena je 1966. godine u Novom Bečeju, živi na Fruškoj Gori, a radi u Novom Sadu. Profesorka je istorije ali se pisanjem bavi odmalena. Neko vreme bila je novinarka na televiziji Vojvodine i u dopisništvu lista „Danas“. Objavila je još pet knjiga: „Interglacijacija“, „Predatori, mali priručnik za virtuelne avanturice“, „Katarina Druga Velika-ruska severna zvezda“, „Romul“ i „Zombingovanje“.

 

KONCERT BALETSKE ŠKOLE „DIMITRIJE PARLIĆ“

Baletska škola „Dimitrije Parlić“ iz Pančeva, odeljenje u Zrenjaninu, u petak, 8. decembra priređuje godišnji koncert. Na programu su koreografije učenica Osnovne baletske škole kao i poznate baletske varijacije na muziku P. I. Čajkovskog, Ludviga Minkusa, Rikarda Drigoa… Koncert će se održati na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 18 časova.
Ulaz je slobodan.

VEČE GUSALA I EPSKE POEZIJE

KUGD „Petar Perunović – Perun“ iz Zrenjanina, uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina, kao i prethodnih godina, organizuju veče gusala i epske poezije u Kulturnom centru Zrenjanina. Manifestacija će održati 9. 12. 2023. godine, od 19 časova. Učestvuju guslari iz Srbije i regiona, pesnici, KUD-ovi, pevačke grupe i naratori. Ulaz je slobodan.
– KUGD „Petar Perunović – Perun“ iz Zrenjanina, već decenijama, svojim radom i delovanjem pokušava da na ovim prostorima sačuva iskonsku srpsku tradiciju, kulturu i epsku poeziju. Rad društva je na potpuno amaterskim osnovama i opstaje zahvaljujući entuzijazmu ljubitelja gusala, i uz podršku donatora i Grada Zrenjanina. Društvo postoji od 1933. godine i čine ga predsednik, predsedništvo, nadzorni odbor, kao i osam guslara koji svoje umeće pokazuju na raznim manifestacijama. Guslari ovog društva redovno učestvuju na Pokrajinskim, Republičkim i Saveznim festivalima, kao i Revijama koje se održavaju svake godine širom regiona.

 

U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA JAVNA PREZENTACIJA PROGRAMA PLAVOG POZORIŠTA: EKSPANZIJA ŽIVOTA – MANIFEST

U Kulturnom centru Zrenjanina u nedelju, 10. decembra u 19 časova biće održana javna prezentacija programa „Ekspanzija života – Manifest“, koji je nastao u sklopu edukativnog rada «Plavog pozorišta» sa mladima sa i bez hendikepa. Nakon beogradske premijere zrenjaninsku publiku na Dan ljudskih prava očekuje prikaz projekta koji se sastojao od višemesečnog rada, inspirisan srpskim umetnicima 20. veka. Prezentacija „EKSPANZIJA ŽIVOTA – MANIFEST“ nastala je kao rezultat edukatvno – kreativnog projekta inkluzije mladih osoba sa hendikepom „Oda različitosti 2“. Kroz obuku u sferi tehnika savremenog pozorišta, mladi su dobili sredstva da na kreativan način, javno podele svoja razmišljanja o svetu u kojem žive, svoje pobune, ambicije i snove.
Kako se navodi: „Inspiraciju smo pronašli u avangardnoj srpskoj umetnosti između dva rata, a naročito u Zenitizmu, kao prostoru aktivizma, eksperimentisanja, pomeranja granica, odbacivanja pravila i konvencija, otkrivanja, preispitivanja smisla lične i društvene stvarnosti. Kao i u zenitističkom manifestu Ljubomira Micića i u ovom kreativnom procesu sve se događa u cilju kontakta sa neposrednim životom.“
Voditelji projekta i edukatori su glumci i pedagozi «Plavog pozorišta», Maša Jelić i Marko Potkonjak, a u prezentaciji učestvuje deset mladih osoba sa hendikepom i bez hendikepa. Partneri «Plavog pozorišta» na projektu su Akademska inkluzivna asocijacija, Kulturni centar Zrenjanina i Studenstski kulturni centar Kragujevca. Projekat je podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

 

STRUČNA TRIBINA KLUBA VINA

Stručna tribina na temu „Malolaktička fermentacija (MLF) osnove jabučnokiselinskog vrenja“ u organizaciji zrenjaninskog Kluba vina i Kulturnog centra biće održana u ponedeljak, 11. decembra u Maloj sali Kulturnog centra u 18 časova. Predavač je Šandor Šomođi, tehnolog. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Ulaz je slobodan.

HUMANITARNI KONCERT ZA DECU OBOLELU OD RAKA

U sredu, 13. decembra u 18 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin, održaće se humanitarni koncert pod nazivom „Note za dečija srca“. Organizatori i učesnici su: Kreativno-edukativna radionica “Iskrice“ –NVO centar, Udruženje „Kolegijum – Sanjalice“, Plesni klub „Free Dance“, Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – CEKOM, KUD „Lala“ Ečka, KUD GIK «Banat – Pionir», Baletski studio „Delfina“, Udruženje za očuvanje kulture i tradicije folklornog stvaralaštva „Moja sosa“, Predškolska ustanova Zrenjanin – vrtić „Vila“ i „Crvenkapa“.
Prikupljena sredstva biće donirana NURDOR –u, nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka, kao podrška malim herojima i misji udruženja – navode organizatori.

 

GODIŠNjI KONCERT KULTURNO – UMETNIČKOG DRUŠTVA GIK „BANAT-PIONIR“

Godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva GIK „Banat-Pionir“ ove godine održaće se u subotu, 16. decembra sa početkom u 18 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra. Na koncertu će se predstaviti svi ansambli uz pratnju narodnog orkestra, glumac, dve solistkinje i recitatorka. Program koji će se izvesti trajaće oko sat i trideset minuta a obuhvatiće igre iz svih krajeve naše zemlje uz prezentaciju autentičnih narodnih nošnji.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra od 10. decembra i pre početka koncerta po ceni od 350 dinara. Radno vreme biletarnice je radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

PREMIJERA BALETSKE PREDSTAVE „ALADIN“

Na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 17. decembra u 18 časova publiku očekuje premijera dečje baletske predstave „Aladin“. Predstava je urađena u produkciji i adaptaciji baletskog studija Stejdž (Stage) po motivima istoimene bajke i filma iz 2019-te godine, prilagođena je za scensko izvođenje sa igračima od 4 do 18 godina koji su ujedno i članovi ovog baletskog studija. Produkciju i režiju osmislila je dipl .baletski igrač Aleksandra Stanulov. Koreografi su nastavnici: Andrea Tot, Ljiljana Graor i Aleksandra Stanulov. Bajkovite kostime kreirala je i sašila Rada Mirkov a tehnička podršku pri realizaciji predstave pružiće muzički studio Kulturnog centra Zrenjanina – studio „Nasnimanije“.
Kao u priči i filmu, ova predstava pored zabavnog karaktera ima i poučnu ulogu. U ljubavi, kao i u životu treba biti ono što jesi, jer ukoliko nas neko voli, voleće nas sa svim našim manama i vrlinama. Predstava traje oko 65 minuta.

 

OTVARANjE 18. LIKOVNOG SALONA 30X30

U četvrtak, 21. decembra u Kulturnom centru Zrenjanina otvara se 18. Likovni salon 30X30. U okviru salona predstaviće se radovi najuspešnijih učesnika ovogodišnjeg Likovnog konkursa 30X30 koji je početkom septembra raspisao Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. Prilikom svečanog otvaranja proglasiće se i najuspešniji učesnici – dobitnici nagrada.
Program počinje u 19 časova u izložbenom salonu KCZR.
Likovni salon biće otvoren do kraja decembra 2023. a nakon toga gostovaće u Novom Sadu, Pančevu, Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

Organizator zadržava pravo izmene programa.