Zrenjanin- Na današnjoj sednici Skupštine grada, kojom je predsedavao Čedomir Janjić, usvojen je najpre predlog Odluke o budžetu grada za 2024. godinu, a u nastavku sednice odbornici su se izjašnjavali o tačkama koje su se uglavnom odnosile na programe poslovanja javnih preduzeća i ustanova.

 

Gradonačelnik Simo Salapura, koji je obrazložio predlog odluke, ukazao je da su gde su ukupno planirani prihodi i primanja u iznosu od 6.690.719.000 dinara dok su ukupni rashodi i izdaci planirani u iznosu od 7.879.000 dinara.

Rekao je i da u predloženom budžetu ukupna sredstva predviđena za investicije iznose preko milijardu dinara i biće utrošena na nastavak realizacije projekata u oblasti komunalnog opremanja, zaštite životne sredine, obrazovanja, sporta, socijalne zaštite, kulture…

 

– Nastavljamo sa izgradnjom kanalizacione mreže u Kleku, Lazarevu i Elemiru. Tražimo podršku za završetak započetih radova na kanalizacionoj mreži u Ečki, Stajićevu, a projektno tehničku dokumentaciju sa građevinskim dozvolama imamo spremnu i za Aradac i Perlez.
Kada smo već kod ove teme, želim da vas obavestim da su otklonjene sve tendenciozne opstrukcije nevladinog sektora kada je u pitanju izgradnja prečistača otpadnih voda i da će na proleće početi izgradnja prečistača za otpadne vode, a Vlada Republike Srbije će preko Ministarstva za zaštitu životne sredine u potpunosti finansirati izgradnju glavnog odvodnog kolektora sa pratećim objektima od Aleksandrovačkog kanala do prečistača otpadnih voda – objasnio je gradonačelnik i dodao da je vrednost te investicije preko milijardu dinara.

Izrazio je očekivanje i da će biti završen dvogodišnji projekta zamene vodovodnih cevi u 4 mesne zajednice na teritoriji grada i puštanje u rad 17 merno regulacionih stanica za merenje protoka vode i pritiska u cevima. A ubrzo će uslediti i otpočinjanje faznog opremanja i automatizacija izvorišta i izgradnja novih bunara.

– Uz fabriku vode, čije rezultate prve faze rada, svi možemo danas da vidimo u česmama, uz prečistač otpadnih voda, čiju gradnju očekujemo sledeće godine i otpočinjanjem kompleksnih radova na sanaciji i remedijaciji gradske deponije, pozitivan uticaj za životnu sredinu biće velik, što će se odraziti i na kvalitet življenja u našem gradu I zato je udeo izdvajanja za zaštitu životne sredine i u ovogodišnjem budžetu visok i iznosi čak 934 miliona. Nastavljamo sa izgradnjom parkinga u centru grada, očekuju nas još veće investicije u putnu infrastrukturu, sa našim ciljem da svaka mesna zajednica u naredne dve godine dobije bar po jednu rehabilitovanu ili potpuno novu asfaltiranu ulicu. Iako nije vidljivo u budžetu grada, želim da istaknem da vrlo brzo očekujemo ishodovanje čak tri građevinske dozvole i to za poslednji krak obilaznice oko našeg grada i za dva mosta, jedan drumski i jedan železnički preko reke Tamiš. Ishodovanje građevinskih dozvola stvaraju se uslovi za otpočinjanje građevinskih radova. Treća faza ulaganja u stadion treba da bude završena u narednih godinu dana, i uz rekonstruisan Karađorđev park i novom trim stazom u njemu, biće to sportski kompleks na ponos zrenjaninskih sportista – rekao je još za skupštinskom govornicom gradonačelnik Slapura.

 

 

Kako je naveo, Grad će nastaviti da obezbeđuje za sve đake prvake besplatan pribor i udžbenike. – Od sledeće školske godine, dakle na jesen 2024. Grad Zrenjanin će preuzeti kompletno finansiranje FT obezbeđenja za obrazovne ustanove u našem gradu. Kao i što smo najavili, na proleće je planirana i izgradnja vrtića za jaslene grupe na Bagljašu. Nastavljamo sa planskim ulaganjem u energetsku efikasnost školskih objekata – rekao je on i kazao da su i ove godine najugroženijih sugrađanima obezbeđeni energetski vaučeri, ogrev, prehrambeni paketi. Završavamo novi objekat Narodne kuhinje, izdvojili smo dodatna sredstva za podršku radu Gradskoj organizaciji Crvenog krsta.

Lokalna samouprava, kazao je, posebno je ponosna na Odluku kojom se povećavaju naknade za porodilje i da će od 1. januara naknada za prvorođeno dete umesto 50.000 do sada iznositi 60, a za drugo i svako naredno dete umesto 35, naknada će biti 45.000, a uvedena je i praksa da svako dete rođeno na Dan grada dobije zlatni dukat kao uspomenu na Grad Zrenjanin.

 

Kada je u pitanju davanje subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva, ukazao je, biće nastavljeno sa tom merom, a u planu je da, u skladu sa stanjem u budžetu sredstva budu povećavana.
– Mere koju smo uveli pre samo dve godine a tiču se podrške ženskom preduzetništvu, a kasnije i podršku omladinskom preduzetništvu, a ove godine po prvi put i podršku starim zanatima, dale su izvanredne efekte. I sa ovom podrškom nastavljamo i u 2024. godini. Spomenuću samo da će sledeće nedelje biti potpisano čak 56 ugovora za žensko preduzetništvo. Nakon nabavke i početka rada digitalnog mamografa i magnetne rezonance u našoj opštoj bolnici od strane Pokrajinske Vlade, nastavljamo i ulaganje u primarnu zdravstenu zaštitu. Prošle godine, uložili smo sredstva u sanaciju nekoliko seoskih ambulanti, ove godine smo tu mere takođe podržali.
Kao novinu, usled deficita lekarskog kadra za primarnu zdravstvenu zaštitu, posebno u seoskim sredinama, planirali smo sredstva za dodatnu stimulaciju lekara opšte prakse za rad u naseljenim mestima. Ideja nam je da ovom merom povećamo broj dana dežurnih lekara u seoskim sredinama. Planirana su i sredstva za izradu studije o gradskom i prigradskom prevozu na teritoriji grada. Poboljšanje prevoza i početak rešavanja ovog višegodišnjeg problema očekujemo sledeće godine – objasnio je gradonačelnik.

Osvrnuvši se na analizu deficita u budžetu grada Zrenjanina koji iznosi, 1.188.288.000, tj. 18.1% a na osnovu dobijene saglasnosti Ministarstva finansija.

 

„Od višeg nivoa vlasti ostvarili smo značajna sredstva nakon 1. septembra ove godine te se shodno potpisanim ugovorima, deficit grada uvećao kako bi se u bilans uključila i navedena sredstva i time omogućila blagovremena i nesmetana procedura sprovođenja javne nabavke i realizacije projekata. Iznos deficita se pokriva iz neutrošenih sredstava iz prethodne, tj. 2023. godine i sredstava kredita. Kada su u pitanju transferi viših nivoa vlasti, želim da istaknem da je ovo rekordna godina i da smo preko Republičkih ili pokrajinskih izvora finansiranja ostvarili rekordan iznos od preko 1,1 milijardu dinara. U budžetskim stavkama vidimo i rast poreza na zarade, sto je svakako jedan od indikatora privrednog rasta, te stoga smatram da je ovaj budžet dobar, realan i ostvariv – rekao je gradonačelnik Simo Salapura i pozvao odbornike da usvoje predloženi budžet grada za 2024. kako bi naš grad učinili još boljim mestom za život i poslovanje.

Izvor: Grad Zrenjanin