Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici tri zaključka koja se odnose na podršku države obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama, kako bi se pružanjem finansijske pomoći poboljšao njihov materijalni položaj.

Na sednici je usvojen Zaključak o jednokratnoj novčanoj pomoći porodicama sa decom i ostalima koji su oboleli, a koji predviđa 25.000 dinara po porodici, zatim Zaključak o dodeli vaučera licima koja su obolela od retkih bolesti za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u iznosu od 35.000 dinara, kao i Zaključak o dodeli vaučera licima koja su obolela za rehabilitaciju i rekreaciju u zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju u iznosu od 50.000 dinara.

 

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte za Evro dizel i Evro premijum BNB 95, koja će važiti do sledećeg petka, odnosno do 2. februara.

 

Uredba je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, imajući u vidu to da je tržište još uvek nestabilno. Zato je bilo neophodno da se produži period važenja ograničenja cena.

 

Vlada je donela odluku o dodeli novčanih nagrada za sportske rezultate sportisti Nemanji Majdovu za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini džudo, održanom u Monpeljeu, u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i njegovom treneru Ljubiši Majdovu u istom iznosu.

 

Novčana nagrada dodeljena je i sportistkinji Marici Perišić za osvojenu srebrnu medalju na istom Evropskom prvenstvu u Monpeljeu u olimpijskoj sportskoj disciplini džudo, u iznosu od 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Novčana nagrada u istom iznosu dodeljena je i njenom treneru Vladimiru Jovičiću.

Izvor: www.srbija.gov.rs