Zrenjanin- Analizirajući rad u 2023. godini glavni tužilac  Osnovnog  javnog  tužilaštva u Zrenjaninu Mladen Vujin, na  konferenciji za medije, predstavio je rezultate i ukazao na smanjenu stopu kriminaliteta na teritoriji grada.

Konferencija je održana u Osnovnom tužilaštvu sa ciljem upoznavanja javnosti o stanju kriminaliteta na teritoriji grada Zrenjanina, opštine Sečanj i Žitište.

PAD KRIMINALITETA U 2023. GODINI NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

„Tokom 2023. godine u Osnovnom javanom tužilaštvu u Zrenjaninu ukupno je prijavljeno 1.423 lica za  krivična dela iz stvarne nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu za dela  za koja je zaprećena  kazna zatvora do 10 godina i 10 godina zatvora.  U odnosu na 2022. godinu kada je ukupno prijavljeno 1.605 lica imamo pad prijavljenih lica za oko 13% i to je veoma bitan podatak koji govori o stanju kretanja kriminaliteta na teritoriji našeg grada. Iza rezultata opadanja broja prijavljanih lica stoji kvalitetan rad ne samo tužilaštva u Zrenjaninu, već i Policijske uprave Zrenjanin, Sektora za vanredne situacije, Centra za socijalni rad i Opšte bolnice „Đorđe Joanović“, rekao je Mladen Vujin, glavni tužilac  Osnovnog javnog  tužilaštva u Zrenjaninu.

„Ne samo minule 2023. godine, već nekoliko godina unazad imamo kontinuiran pad stope kriminaliteta što je veoma bitno napomenuti, jer to apsolutno implicira i stanje bezednosti u našem gradu za  koje možemo reći da je na zavidnom nivou i da samim tim grada Zrenjanin predstavlja jedan bezbedan grad  što se tiče života svih naših sugrađana“, naglasio je glavni tužilac.

STATISTIČKI PODACI RADA TUŽILAŠTVA U ZRENJANINU TOKOM 2023. GODINE

Mladen Vujin, glavni tužilac  Osnovnog javnog  tužilaštva u Zrenjaninu na konferenciji za medije izneo je statističke podatke o radu Tužilaštva.

 

Tokom 2023. godine ovo tužilaštvo je u odnosu na ukupan broj primljenih  krivičnih prijava, optužilo 541 lice, od toga Prvostepeni sud je doneo 310 prvostepenih presuda, od čega su preko 98% osuđujuće presude.

 

Krivične sankcije u odnosu na donete prvostepene odluke, dominiraju uslovne osude koje su izrečene prema 184 lica, dok je prema 104 lica izrečena kazna zatvora, odnosno 104 lica su osuđena na kaznu zatvora.

 

U  odnosu na 420 lica doneto je rešenje o odbačaju krivične prijave čiji je dominantan razlog primena principa o portinuiteta odnosno primena pravnog instituta krivičnog gonjenja.

 

Tokom 2023. godine, u odnosu na 25 lica Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu pokrenulo je istragu, odnosno donelo je naredbu o sprovođenju istraga.

 

Prvostepeni sud je doneo 310 prvostepenih presuda, a u odnosu na 44 presude ovo Tužilaštvo je izjavilo žalbu i dominatan razlog izjavljivanja žalbe jeste nezadovoljstvo ovog Tužilaštva izrečenim krivičnim sankcijama.

 

„Veoma ohrabrujući podatak, bar što se tiče tužilaca i gledano iz našeg ugla, jeste porast broja sporazuma o priznanju krivičnih dela, dakle to je jedan novi institut koji je koji je da kažemo u naš pravni sistem uvezen iz Anglosaksonskog prava i da sada definitivno možemo da kažemo da je zaživeo u okviru Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, jer smo u 2022. godine imali svega tri sporazuma o priznanju krivičnih dela,  a tokom 2023. godine zaključeno je ukupno 57 sporazuma što smatram napretkom, jer epilog sklapanja sporazuma jeste da imamo postupke koji se završavaju u rekordno kratkom vremenu bez nepotrebnih troškova, čime izbegavamo veštačenja i samim tim troškovi vođenja postupka su svedeni na minimum“, istakao je Mladen Vujin, glavni tužilac  Osnovnog javnog  tužilaštva u Zrenjaninu i naglasio da bi došlo do zaključenja Sporazuma nije dovoljna samo volja Tužilaštva, neophodna je i volja okrivljenog lica i njegovog branica kojeg mora imati uvek prilikom zaključenja svakog sporazuma.

 

Što se tiče grupe krivičnih dela protiv života i tela za krivična dela teške telesne povrede prijavljeno je ukupno 17 lica, dok je za krivično delo laka telesna povreda prijavljeno 10 lica.

U pogledu krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti tokom 2023. godine prijavljeno je 91 lice.

„Gledano po brojnosti najzastupljenije krivično delo koje postoji u radu Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu jeste krivično delo nasilje u porodici. Tokom 2023. godine bilo je prijavljeno ukupno  232 lica, međutim želeo bih odmah da ukažem da je ovaj  podatak koji ohrabruje. Posmatrajući prethodne godine kada smo imali preko tri stotine prijavljenih lica za nasilje u porodici, a prethodne 2023. godine smo imali  232 lica. To opet implicira na jedan dobar i koordinisan rad Tužilaštva, Policijske uprave, sektora za vanredne situacije, Centra za socijalni rad i zrenjaninske bolnice“, rekao je Mladen Vujin.

Za krivično delo krađa tokom 2023. godine prijavljeno je 181 lice, dok je za delo teške krađe prijavljeno ukupno 52 lica.

Iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putu gde za krivično delo ugrožavanja javnog saobraćaja tokom 2023. godine Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu ima ukupno prijavljeno 144 lica, a za najteža krivična dela iz oblasti bezbednosti saobraćaja, odnosno teška dela protiv bezbednosti saobraćaja  ima prijavljeno ukupno 36 lica.

„Ono što je nesporno je da se beleži pad stope kriminaliteta i to je iz godine u  godinu i više nego primetno, a sa druge strane za sve nas ohrabrujuće. Naravno dobrih rezultata ne bi bilo bez saradnje Tužilaštva sa ostalim državnim organima i ustanovama“, zaključio je Mladen Vujin, glavni tužilac  Osnovnog javnog  tužilaštva u Zrenjaninu.