Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin, Grada Zrenjanina i Kulturnog centra grada Zrenjanina, održaće se u petak, 19. januara, u Zrenjaninu, na jezeru kod Kulturnog centra, s početkom u 12 časova. I ovoga puta prijavljen je maksimalan broj učesnika u odnosu na kapacitete talpe i dela jezera gde se pliva, te je prijavljivanje za učešće završeno, saopštili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.
Javnosti su se obratili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, sveštenik Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila (“Ruska crkva”) i član Organizacionog odbora manifestacije Vladimir Petrović.
Zamenik Santovac podsetio je na tradiciju Bogojavljenskog plivanja u našem gradu i dodao da se, nakon obnavljanja manifestacije, ona ove godine održava 15. put.
“Šezdeset učesnika se prijavilo, što je maksimalan broj koji može da bude prisutan, kako bi se osigurala njihova bezbednost. Zahvalio bih se svima koji doprinose organizaciji ove manifestacije, koja je uvrštena u kalendar zvaničnih manifestacija Grada Zrenjanina, posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini, naravno i svima koji su se odazvali pozivu i koji će na Bogojavljenje u petak plivati za Časni krst. U prilog tradiciji, najavljujemo i ove godine plivanje za Časni krst u Kleku, gde se takođe pliva 15. put, u 13.30 časova i Farkaždinu, gde se pliva četvrti put, u 10.30 časova”, kazao je Santovac i pozvao  sugrađane da se i ove godine okupe oko jezera u centru Zrenjanina, kako bi podržali sve učesnike i dali doprinos uspehu manifestacije.
Sveštenik Veselin Vlaški rekao je da plivanju prethodi sveta liturgija, koja će u hramu Svetog Arhangela Mihaila biti održana u 9 časova, da će potom biti osvećena Bogojavljenska vodica, kao i da će svi učesnici Bogojavljenskog plivanja, zajedno sa sveštenstvom, u svečanoj litiji u 11.30 časova krenuti ka gradskom jezeru.
“Na taj dan, kaže verovanje, sve su vode osvećene i svako ko uđe da pliva, on je pobednik. Naglašavamo još jednom, kao i svih ranijih godina, da plivanje nije takmičarskog karaktera, i svi plivači koji uzmu učešće blagosloveni su, uzimaju blagoslov od samoga Hrista koji je kršten na taj dan”, poručio je otac Veselin i dodao da se do sada niko nije prehladio ili na drugi način razboleo nakon plivanja, a bilo je i znatno hladnijih dana, kada se morao seći led u jezeru kako bi se manifestacija održala.
Vladimir Petrović govorio je o tehničkom aspektu manifestacije, istakavši da će sve biti spremno za njeno održavanje, i što se tiče talpe i samog jezera. Najavio je i obavezne lekarske preglede za sve učesnike.
“Među prijavljenima su i ove godine dve devojke, a lekarski pregledi će se održati 17. i 18. januara, od 10 do 13 časova, u Opštoj bolnici “Sveti Jovan”. Za plivače van Zrenjanina obezbeđen je i termin za pregled u bolnici na dan plivanja”, istakao je Petrović.
Tradicija Bogojavljenskog plivanja u našem gradu datira još iz druge polovine devetnaestog veka, kada se prvi put plivalo u tadašnjem Velikom Bečkereku, a poslednja trka održana je ratne, 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile, a posleratne vlasti su tu odluku prećutno podržale. Manifestacija je obnovljena 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina.

Izvor: Grad Zrenjanin