Zrenjaninski poslovni krug – ZREPOK danas je svečano obeležio 14 godina rada u prisustvu brojnih zvanica. 

 

Zrenjaninskom poslovnom krugu  pridružio se novi član Nikolin Surdućan, osnivač firme „General Solutions“.

U poslednjih nekoliko godina General Solutions  investirao je na polju proširenja programa proizvodnje i postao atraktivan za mnoge klijente i partnere. Kompanija zauzima prostor od 5.000m2 na kojim se nalaza hala za proizvodnju i skladište. Poseduje razrađenu distributivnu mrežu u Srbiji i inostranstvu.

„Velika mi je čast što pristupam organizaciji kakva je ZREPOK, čiju su članovi najveći privrednici našeg grada. Potrudiću se da i ja dam doprinos u sklopu ZREPOK-a za poboljšanje poslovne atmosvere i samog života u našem gradu“, istakao je Surdućan.

„Povelju prijateljstva“ ZREPOK dodeljuje  ljudima za koje smatra da su uspešni i ugledni pojedinci, ostvareni u profesiji koju obavljaju i uvaženi u našoj sredini.

Ove godine „Povelja prijateljstva“ pripala je advokatu Đorđu Matiću.

Svečanost svojim izvođenjem ulepšali su učenici muzičke škole „Josif Marinković.

„Obrazovanje predstavlja ključni pokretač društvenog napretka i razvoja. Kroz sticanje znanja, veština i razvijanje kritičkog razmišljanja, pojedinac postaje osnažen da aktivno doprinosi svojoj zajednici i društvu u celini. Kvalitetno obrazovanje ne samo da otvara vrata ličnog uspeha, već i gradi temelje održivog razvoja, ističu iz ZREPOK-a.

„Našu decu neće učiti udžbenik, našu decu će učiti nastavnik. Ove godine pokrećemo novu akciju promocije profesije nastavničke, učiteljske. Važno je da zajedno razumemo da je to profesija koja leči naciju deceniju, dve unapred. Lekar leči pojedinca, a obrazovanje naciju. Kao društvo trebamo se posvetiti poboljšanju statusa učitelja i nastavnika“, rekao je Aleksandar Kavčić, srpski elektroinženjer, informatičar, naučnik, profesor, filantrop i osnivač Fondacije „Alek Kavčić”.

Gost na svečanosti povodom obeležavanja 14 godina rada Zrenjaninskog poslovnog kruga bio je i proslavljeni glumac Tihomir Stanić.

Predsednik organizacije, Borislav Umićević, istakao je značaj ulaganja u obrazovanje i podršku mladima kao ključnim faktorima društvenog napretka.

„Obrazovani građani su ključni u stvaranju inkluzivnog društva, unapređenju ekonomske produktivnosti, uvođenju inovacija. Kroz edukaciju, ljudi stiču sposobnosti neophodne za rešavanje složenih izazova, razumevanje različitosti i promovisanje tolerancije.

Obrazovanje i sistem vrednosti kod mladih su međusobno povezani. Kroz obrazovanje, mladi razvijaju svoje sposobnosti, stiču samopouzdanje i oblikuju svoj identitet. Obrazovanje nas uči da budemo odgovorni prema sebi i društvu. Poremećeni sistem vrednosti može generisati neodgovorno ponašanje, gde mladi ne cene važnost obrazovanja i svojih obaveza prema zajednici. Zrenjaninski poslovni krug ovom inicijativom ističe problem koji se pojavljuje u društvu i smatra da je izuzetno važno zaustaviti negativan trend koji se dešava.

ZREPOK se zalaže za obezbeđivanje besplatnog obrazovanja za sve, jer je obrazovanje temelj razvoja društva. U društvima gde se ceni i podržava obrazovanje, otvara se put za jačanje institucija, poboljšanje zdravstvene zaštite, unapređenje životnog standarda i za uspešan razvoj države kao celine“, rekao je Umićević i istakao da je obrazovanje investicija u budućnost.

„Pravo deteta na besplatno obrazovanje garantovano je Konvencijom o pravima deteta i to članom 28. Republika Srbija je potpisala i ratifikovala Konvenciju i time preuzela obavezu da to pravo garantuje i omogući svoj deci u Srbiji. Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja to pravo je garantovano. Pravo na besplatno obrazovanje ne znači samo oslobađanje od plaćanja školarine, već podrazumeva da je država dužna da obezbedi udžbenike i drugi školski pribor, troškove prevoza dece do škole, troškove nastave u prirodi i ekskurzija, pozorišnih i bioskopskih predstava i svih drugih aktivnostikoje su deo nastavnog procesa. Tokom nastavnog procesa, pred decu ne bismo trebali postavljati zahteve koji iziskuju troškove od njihovih porodica, jer se sa tim istuču i razlike u društvu“, naglasio je predsednik ZREPOK-a.