Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je danas u Beogradu obeležavanju 15. godišnjice programa “Zajednici zajedno” kompanije NIS, zajedno s predstavnicima drugih lokalnih samouprava uključenih u taj program, zvaničnicima Vlade Republike Srbije, Naftne industrije Srbije i njihovim gostima.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i obratili se Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS, Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada i Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.

Kompanija NIS i grad Zrenjanin su partneri u okviru programa “Zajednici zajedno” od samog osnivanja Programa, 2009. godine. U okviru ovog Programa kompanija NIS je u Zrenjaninu do sada podržala 171 projekat u čiju realizaciju je uloženo blizu 187 miliona dinara. To je, ujedno, i najveći broj projekata koji je realizovan u jednoj od lokalnih zajednica, partnera programa, a kojih je ukupno 13.

Takođe, u Zrenjaninu se nalaze i važne delatnosti kompanije, poput istraživanja i proizvodnje, kao i trening centar kompanije, koji je otvoren za obuku zaposlenih NIS-a ali i učenika iz Tehničke škole u Zrenjaninu i studenata Tehničkog fakuteta “Mihajlo Pupin”. U skladu sa potrebama kompanije, NIS je pomogao i otvaranju akreditovanog studijskog programa “Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa” na TF “Mihajlo Pupin” kao i pokretanje trogodišnjeg obrazovanja na smeru “Rukovodilac postrojenja u proizvodnji nafte i gasa” u Tehničkoj školi u Zrenjaninu.

 

Gradonačelnik Salapura ukazao je da Grad Zrenjanin i Kompanija NIS imaju neraskidivu povezanost.

– Kada to kažem mislim na korene ove kompanije koji potiču upravo iz grada Zrenjanina. Preteča NIS-a, kompanija “Naftagas”, osnovan je 1949. godine, tako da mi ove godine, praktično, imamo dva jubileja, 15 godina projekta “Zajednici zajedno” i 75 godina zajedničkog rasta, kako grada Zrenjanina, tako i vaše kompanije.

Naveo je i da je NIS mnogo uticao na razvoj našeg grada, kroz razvoj infrastrukture, kroz izgradnju objekata, zapošljavanje ili kroz ovakve društveno – odgovorne projekte.

– Pomenuću ono što je za nas bitno i nešto što se desilo relativno skoro. Pre svega, želim da se zahvalim na donaciji posle kompanijskog dana, gde ste zajedničkim sredstvima donirali vozilo za našu Predškolsku ustanovu, koje će umnogome olakšati dostavu hrane za naše najmlađe u vrtićima, a takođe želim da istaknem i opremanje kabineta u našoj Tehničkoj školi za smer koji se tiče eksploatacije nafte i gasa, kao i otvaranje posebnog smera na našem Tehničkom fakultetu – rekao je on i naglasio da se partnerstvo Kompanije NIS i Grada Zrenjanina kroz ovih 15 ili 75 godina ne ogleda samo kroz visinu uloženih sredstava, već i kroz poverenje koje je izgrađeno, prijateljstvo i kroz projekte koji će biti realizovani u budućnosti.

 

Gradonačelnik Simo Salapura se, u ime svih jedinica lokalnih samouprava koje su partneri u projektu “Zajednici zajedno”, zahvalio kompaniji NIS.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ćedović Handanović rekla je da je 15 godina ozbiljan jubilej za ovako važnu društveno-odgovornu aktivnost.

– Jedino u zajednici možemo zajedno da pobedimo, a to je kada udružimo ovakvu kompaniju kao što je NIS i skoro sve sektore koji su od vitalnog značaja za naše društvo, od zdravstva, prosvete, sporta, nauke i obrazovanja, kulture i naravno, stabilnosti energetskog sektora kom Naftna industrija Srbije doprinosi već šezdeset i više godina – kazala je ona i poručila predstavnicima NIS-a da su stub našeg sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima, ali i jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji.

 

Dodala je i da je NIS delom državna kompanija, dakle kompanija svih građana Srbije, jedan od najvećih budžetskih davalaca i domaćih investitora, ali i pravi primer društveno-odgovorne inicijative koja daje snažan podsticaj socijalnom, naučnom, kulturnom, ekološkom razvoju naše zemlje.

– NIS je i pionir u održivom razvoju i aktivni učesnik u energetskoj tranziciji, s dugoročnom vizijom prema kojoj interes biznisa nije samo ostvarivanje profita, već i korist za zajednicu – rekla je ministarka Đedović Handanović.

 

 

 

 

 

 

 

Generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev predočio je impresivne rezultate programa “Zajednici zajedno” u prethodnom periodu.

– U NIS-u verujemo da je razvoj kompanije potpun samo ako doprinosi napretku zajednice u kojoj živimo i radimo. Takođe verujemo da lideri treba da pružaju primer drugima. Zbog toga već 15 godina, u saradnji s našim prijateljima širom Srbije, odlučno doprinosimo boljem životu naših sugrađana. O uspehu programa “Zajednici zajedno” najbolje govore podaci da smo realizovali više od 1100 projekata, vrednih više od 1,7 milijardi dinara. Za naše partnere u lokalnim zajednicama to znači da je unapređen rad više od 180 obrazovnih ustanova, više od 40 ustanova kulture, da smo opremili 45 bolnica i domova zdravlja, uredili smo veliki broj dečjih igrališta. Nakon ovih 15 godina mogu da kažem – to je tek početak. Uz podršku Vlade Srbije, lokalnih samouprava i zajednica, nastavljamo da gledamo u budućnost i pretvaramo je u dela – poručio je Tjurdenjev na današnjoj svečanosti u Palati “Srbija” u Beogradu.

Izvor: Grad Zrenjanin