Zrenjanin- Povodom visokih cena računa za grejanje, danas je u Upravnoj zgradi JKP “ Gradske toplane“, održan sastanak upravnika zgrade i rukovodstva ovog preduzeća.

Direktor JKP “Gradska toplana” Žarko Đuričić detaljno je obrazložio i dokumentovao razloge zbog kojeg su računi bili uvećani. Vođen je jedan konstruktivan razgovor sa upravnicima zgrada u našem gradu i predočeni su mnogobrojni razlozi, među kojima je glavni povećanje cene prirodnog gasa koji naša toplana, kao distributer toplotne energije domaćinstvima, kupuje od „Srbijagasa“.  Jedna od činjenica govori da su od oktobra 2022. godine osnovne sirovine dosta poskupele, gas je poskupeo 38%,  struja za 26%, a cena toplotne energije porasla je za 15%. Toplana je bila prinuđena da poveća cene i izbegne ozbiljne finansijske posledice i samim tim da ostvari dovoljan prihod sa kojim  može da pokrije troškove, kao i plate zaposlenima.

Direktor toplane uputio je apel upravnicima zgrada da utiču na stanare kako bi se svi opremili deliteljima i samim tim uštedeli i umanjili račune za grejanje.

„Jedan delitelj iznosi 65 evra, prosečan stan ima 4 radijatora, tako da bi sa 230 evra ( sa ugradnjom) mogli za jednu godinu uštedom sa njima isplatiti investiciju. Dve firme u našem gradu prodaju delitelje, a kod jedne od njih možete platiti u 12 jednakih mesečnih rata“- apelovao je direktor JKP “Gradska toplana” Žarko Đuričić.

Upravnici zgrada su se složili sa apelom i zahvalili se upravi JKP “Gradska toplana” što su ih pozvali na razgovor i pružili im priliku da iskažu svoje, kao i mišljenje stanara.

Na sastanku je menadžment toplane istakao da se Zrenjanin nalazi na dnu lestvice, kao jedan od gradova gde je cena grejanja najniža. Toplana je uspela da iz minusa od 40 miliona, prošlu godinu završi sa plusom od 9 miliona, koji je dovoljan da se bude na poslovnoj nuli.

Žarko Đuričić  je istakao da građani trebaju maksimalno da iskoriste Javne pozive za energetsku efikasnost koju raspisuje grad Zrenjanin, jer je upravo ulaganje u moderniju stolariju i izolaciju osnov za uštedu i manje račune.

„Postoje primeri koje sam na sastanku izneo, gde maltene 2 ista stana imaju totalno različite račune za grejanje, jedan je 23.000, a drugi 40.000 dinara što govori da neko nema delitelje i u svim prostorijama radijatori su  pojačani na 5, a u drugom stanu se koriste delitelji i ne rasipa se toplotna energija.

„U odnosu na decembar 2023. godine kada je prosečna temperatura iznosila 4,74 stepena Celzijusa, prosečna temperatura u januaru 2024. godine iznosila je 2,54 stepena Celzijusa i razlika u temperaturi je naravno takođe uvećala račune.

U skladu sa spoljnim temperaturama, danima praznika, a sve u skladu sa pravilima o radu distributivnog sistema, u januaru 2024. godine snabdevanje toplotnom energijom tokom cela 24 h trajalo je ukupno 7 dana. Poređenja radi, decembra 2023.godine, celodnevno grejanje trajalo je samo jedan dan.

Prosečna isporučena količina energije (kw/h po metru kvadratnom) je za 28% viša u odnosu na decembar 2023.godine.

 

Foto: glavni kotlovi u Gradskoj toplani

Iz navedenih razloga, „Gradska toplana“ je odlučila da svojim potrošačima još jednom izađe u susret, te će i dalje biti omogućeno da decembarski, januarski i februarski računi budu podeljeni u dve rate. To znači da će oni sugrađani, koji ne budu mogli da svojim budžetima odgovore na porast cena, moći da 50% varijabilnog troška za navedene mesece plate u datumu dospeća, a drugu polovinu za 6 meseci.

Takođe, poseban akcenat stavljamo na ugradnju delitelja toplote. Važno je još jednom naglasiti da ugradnjom ovih uređaja potrošači sami kontrolišu utrošak toplotne energije, a time i sopstveni račun za grejanje. Primera radi, stanari koji imaju delitelje imaju 15-25% nižu potrošnju toplotne energije u odnosu na stanare koji ih nemaju.

Za kraj se mora napomenuti da i sa ovim povećanjem cene zrenjaninskog grejanja ne mogu parirati trenutnim cenama grejanja po drugim gradovima Srbije (Sombor, Smederevo, Bečej, Kikinda, Sremska Mitrovica, Beograd, Valjevo, Zaječar itd)“- istakli su iz  zrenjaninske toplane.