Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije prof. dr Darija Kisić boravila je danas u našem gradu. Posetu je započela radnim sastankom s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom u Gradskoj kući, gde je zatim potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Grada Zrenjanina o realizaciji usluga sprovođenja vaspitno-obrazovnog rada subotom u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu.

Sastanku su prisustvovali i Radoš Pejović – državni sekretar, kao i Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave i Željko Cvijanović, direktor Predškolske ustanove Zrenjanin.

Ministarka Kisić je, obraćajući se novinarima nakon sastanka, izrazila zadovoljstvo što je u gradu Zrenjaninu koji je, kako je navela, primer odlične prakse kada je u pitanju sprovođenje mera populacione politike.
– I to je dalo svoje rezultate, u Zrenjaninu sa svake godine rađa sve više beba, a ono na šta smo takođe veoma ponosni kada je u pitanju organizacija rada, jeste što je to jedan od gradova gde nema liste čekanja kada su u pitanju predškolske ustanove – kazala je ona.

Istakla je i da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju punim srcem i snagom podržava sve lokalne samouprave, te da su zadovoljni kada vide ovakve rezultate. Ministarka Kisić je naglasila da je podrška države nikada veća kada je u pitanju finansijska podrška koja jeste značajna, ali i svi drugi vidovi podrške, od podrške prilikom kupovine prve nekretnine za majke, do različitih drugih aktivnosti kada su u pitanju lokalne samouprave.

Kao i prošle godine i ove godine, zajedno sa lokalnim samoupravama, to Ministarstvo će, po rečima ministarke Kisić, sprovoditi čitav niz projekata za šta je, kao i prošle godine, za tu svrhu izdvojilo čak 400 miliona dinara.
– Ovde smo danas kako bismo promovisali početak jedne divne ideje i projekta. Naime, roditeljstvo je nešto što je najlepše, međutim, roditelji trebaju razne vidove podrške da bi vreme koje provode sa decom bilo najkvalitetnije ispunjeno radošću i srećom. Nažalost, nekada nas različite obaveze odvedu u nekom pravcu kada i nismo u mogućnosti da provodimo vreme sa decom koliko bismo želeli. Postoje različita zanimanja koja zahtevaju i dežurstva i rad vikendom i upravo su roditelji iskazali potrebu i želju za ovakvom vrstom podrške. Imamo ukupno 2.600 dece u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu, od toga analize su pokazale više od petine roditelja, makar jedan od roditelja radi vikendom, a čak 200 dece je čija oba roditelja rade vikendom i upravo je to bila i ideja ovakve naše zajedničke aktivnosti. Na ovakav način roditelji će moći da budu sigurni da su svoje dete ostavili na sigurnom, bezbednom mestu u društvu svojih vršnjaka i da je to prava vrsta podrške – objasnila je ministarka Kisić, najavivši još jednu posetu našem gradu kada počne realizacija tog projekta.

Govoreći o ciljevima danas potpisanog dokumenta, gradonačelnik Salapura je kazao da je memorandum potpisan u cilju unapređenja mera populacione politike na teritoriji grada Zrenjanina.
– Danas smo napravili još jedan korak ka unapređenju tih mera u našem gradu. Inače, ukupan obim sredstava za široki dijapazon mera koje sprovodimo u cilju unapređenja populacione politike na teritoriji grada Zrenjanina iznosi skoro milijardu dinara, a ono što danas radimo i gde smo načinili korak bliže jednoj novoj meri jeste uspostavljanje saradnje za implementaciju vaspitno – obrazovnog rada u Predškolskoj ustanovi subotom, za roditelje koji rade i subotom kako bi mogli ostaviti svoju decu u celodnevnom boravku. U pitanju su tri objekta na teritoriji grada, a to su objekti na teritoriji naselja „Zeleno polje“ i teritoriji Bagljaša, u pitanju su jaslena i predškolska grupa: Početak realizacije projekta kreće odmah nakon potpisivanja ugovora sa organizacijom UNDP, a to je verovatno naredne nedelje, dakle početak marta je početak realizacije ovog projekta – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je ukazao na izuzetnu saradnju sa Ministarstvom za brigu o porodici i podsetio na manifestaciju organizovanu prošle godine po drugi put – Dane porodice u Perlezu za koju je ocenio da je to jedan od pokazatelja koliko je bitno, kako na teritoriji grada Zrenjanina tako i na teritoriji cele države, porodicu staviti na prvo mesto, jer je ona preduslov za svaki ekonomski ili bilo kakav drugi napredak.

Ukazao je da je Grad Zrenjanin od ove godine, kada su u pitanju mere populacione politike, iznos za jednokratnu pomoć za rođenje prvog deteta podigao sa 45 na 60 hiljada, za rođenje drugog deteta sa 35 na 45 hiljada dinara i da je uvedeno darivanje naših novorođenih beba dukatima, kao i beba rođenih na Dan grada.

Ministarka je zatim zajedno sa gradonačelnikom i saradnicima u zrenjaninskom naselju “Ruža Šulman” obišla šestočlanu porodicu Pilipović.

Natalija Pilipović, majka četvoro dece – Lene (8 godina), blizanaca Vuka i Nađe (7 godina) i najmlađeg Viktora, koji je rođen 4. februara ove godine, kaže da je počastvovana posetom ministarke i gradonačelnika, a upitana da kaže kako se snalazi sa četvoro dece, Natalija je navela da radi kao vaspitač i voli decu, te da joj je zbog toga sve lakše.


– Snalazimo se i izlazimo nekako na kraj, ja sam zadovoljna. Živim za njih i to mi je glavna motivacija. Naravno, pomoć Grada Zrenjanina i države su veoma značajni budući da sam na porodiljskom bolovanju, a za četvrto dete dobija se naknada od po 24.000 dinara tokom 120 meseci, što je dosta novca – rekla je ona.

Inače, gradonačelnik će tokom narednog perioda potpisati ugovor sa UNDP koji je prepoznao značaj ovog projekta i pomogao realizaciju.

Izvor:Grad Zrenjanin