Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra do kraja februara:

KONCERT ZRENjANINSKE FILHARMONIJE „POKLON DAMAMA“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, u petak, 8. marta, Zrenjaninska filharmonija održaće koncert pod nazivom ,,Poklon damama”. Kao solisti će nastupiti Ana Aleksić Šajrer, sopran i Stevan Karanac, tenor, dok će orkestrom dirigovati maestro Mikica Jevtić.

Koncert počinje u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina u 20 časova. Ulaz je slobodan. Zbog ograničenog broja mesta karte se mogu preuzeti na biletarnici Kulturnog centra od ponedeljka 19. 2. 2024.

Iz filharmonije poručuju “Uz pažljivo odabrane kompozicije, čekamo vas da zajedno obeležimo ovaj lep datum…”

 

IZLOŽBA POSVEĆENA NEDELjKU DRAGIĆU STRIP CRTAČU I ILUSTRATORU OTVORENA JE U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA DO 20. FEBRUARA

U četvrtak, 8. februara u Kulturnom centru Zrenjanina otvorena je izložba stripa pod nazivom „Tup, tup, Tupko“ Nedeljka Dragića hrvatskog autora crtanih filmova, karikatura, stripova i brojnih ilustracija. Na izložbi se predstavljaju radovi nastali u periodu od 1969. godine kada je autor počeo sa osmišljavanjem crtanog lika Tupka, pa do 2018/19. kada je odlučio da stari crtani lik oživi u priči „Tupko u 21. veku“. Postavka je otvorena do 20. februara i sadrži 28 crtanih radova. Na izložbi je dat pregled rada ovog svestranog stvaraoca koji je svojim izrazom ostavio neizbrisiv trag na umetničkoj sceni. Izložbu su priredili akademski slikar i autor stripova Branko Đukić iz Zrenjanina i novinar i publicist Veljko Krulčić iz Zagreba u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

Video sa otvaranja: https://www.facebook.com/kulturni.zrenjanina/videos/3633522713525907

 

IZLOŽBA „SVETI NOVOMUČENICI JASENOVAČKI U SVETLOSTI VASKRSENjA“

Izložba pod nazivom ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ koju čine radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja (Jasenovac, Hrvatska) biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina, u četvrtak, 22. februara u 19 časova. Izložba sadrži 26 radova monahinje Marije koja jednu od najbolnijih tema poput stradanja i patnje stavlja u okvir hrišćanskog učenja, promišljanja i sopstvene posvećenosti veri, predstavljajući stradanja u Jasenovcu. Radovi su urađeni u tehnici akvarela i grafike i kako se navodi, autorka na savremen način predstavlja duše jasenovačkih mučenika u činu Vaskrsenja. Izložbu organizuje udruženje „Svetosavlje“ uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina. Postavka će biti otvorena za posetioce do 12. marta 2024.

 

HUMANITARNA BALETSKA PREDSTAVA „ALADIN“

 

Nakon decembarske premijere u Kulturnom centru Zrenjanina na Velikoj sceni u četvrtak, 22. i petak, 23. februara u dva termina od 9.30 i 12 časova biće izvedena dečja baletska predstava „Aladin“. Predstava je urađena u produkciji i adaptaciji baletskog studija Stejdž (Stage) po motivima istoimene bajke i filma iz 2019-te godine. U ovoj bajci, ispunjenom muzikom, osim zabavnog, predstava ima i poučan karakter. Igrači-deca, predstavljaju likove ne samo pokretom, već pevanjem i glumom. Predstava je humanitarnog karaktera. Organizuje je baletski studio „Stage“ u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina i udruženjem „Budimo ljudi“.

 

FILMOSKOPIJA U ZRENjANINU

U Kulturnom centru Zrenjanina portal filmske kritike, eseja i intervjua “Filmoskopija” u petak, 23. i subotu, 24. februara u okviru projekta “Filmoskopija – decentralizovana kritika” koji se realizuje kroz program “Kultura za demokratiju” preko Hartefakt fonda koji podržava Agencija za razvoj Vlade Švajcarske, nakon radionica održanih u Subotici, Požegi, Nišu i Kragujevcu, završava turneju u Zrenjaninu. Program se organizuje u dva dela. Prvog dana, 23. februara sa početkom u 19 časova predstaviće se knjiga „Filmoskopija“ koja sadrži odabrane tekstove o savremenom srpskom filmu (2010-2023). i redakcija portala, a od 19.15 č. održaće se projekcija autorskog celovečernjeg filma „Teret“ reditelja Ognjena Glavonjića. Drugog dana, 24. februara od 11 do 16 časova, održaće se radionica filmske kritike koja je namenjena srednjoškolcima. Ulaz je besplatan.

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

 

U subotu, 24. februara u okviru dečjeg programa u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra biće održana radionica „Čitanjac sa bibliotekarima“ Gradske biblioteke.

U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od

učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video

zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj

najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na

elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

KONCERT KVARTETA „EOLIAN“

 

Koncert kvarteta „Eolian“ biće održan u subotu, 24. februara u 18 časova u Baroknoj sali Gradske kuće. Kvartet čine flautistkinje Tamara Cvejić, Katarina Milošević, Milica Jević i Svetlana Petrović. Pored klasičnog repertoara za flautu na programu će se naći i dela domaćih kompozitora. Koncert će biti realizovan uz pomoć dodeljenih sredstava iz Fonda za kulturna davanja SOKOJ-a za 2023.godinu i u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina. Ulaz je slobodan.

 

Iz kvarteta o koncertu naveli su sledeće:

„Dobrodošli u Svet flaute – svet duhovne raskoši, bogatstva i lepote!“, rečenica je kojom profesor Ljubomir Dimitrijević, naš učitelj, pozdravlja publiku na svakom koncertu. Sledeći njegovu želju za širenjem i negovanjem zvuka flaute, kroz kamerno muziciranje, pozajmile smo je kao moto. Kvartet „Eolian“ postoji već dugi niz godina a njegove sadašnje članice su Tamara Cvejić, Katarina Milošević, Milica Jević i Svetlana Petrović. Naziv je dobio po Eolu, bogu iz grčke mitologije, koji je božanski čuvar vetrova i kralj mitskog ostrva Eolije. Pored klasičnog repertoara, koji kvartet neguje, na koncertu „Eolian i domaći autori“ biće izvedena dela I. Jevtića, D. Brkića, V. Tošića, Z. Vaude, R. Buljančevića, J.Sigeti, kao i premijerno izvođenje kompozicije „No More Dreaming of Identity’s Dream“ S. Mezeija, koja je napisana za naš kvartet.

POZORIŠNA PREDSTAVA „STID“ AMATERSKOG POZORIŠTA „JOVICA JELIĆ“ IZ BANATSKOG KARAĐORĐEVA 

U nedelju, 25. februara u 18 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina amatersko pozorište „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva izvešće predstavu „Stid“ urađenoj po tekstu Petra Petrovića Pecija i u režiji Milana Martinovića. U predstavi igraju: Simo Bikić, Anastazia Glumac, Goran Budisavljević. Gordana Galović i Nikola Knežević. Karte po ceni od 200 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

Kako se navodi predstava «Stid» je priča o ljubavi na selu u staroj Liki u vreme kada je stid još postojao. U strogim moralnim okvirima ljubav je bila još intenzivnija i romantičnija. Ovo je priča o vrednosti koju savremeno društvo nažalost gubi.

 

BIOSKOPSKE PROJEKCIJE KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

U bioskopu Kulturnog centra u nedelju, 25. februara prikazuju se dva ostvarenja. Dečji film „Detektiv Cvrle i Zlatna košnica“ u 11 časova dok domaći igrani film „Sunce mamino“ od 20 časova. Karte po ceni od 250 za dečji i 300 dinara za projekciju od 20 časova prodaju se na biletarnica Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.

 

Nedelja, 25. februar – 11 časova – film: „Detektiv Cvrle i Zlatna košnica“

„U bajkovitom gradiću smeštenom između jezera i šume, Medenom brdu, stanovnici se pripremaju za svoj omiljeni praznik – Dan grada. Toga dana svi građani Medenog brda imaju priliku da se dive jedinstvenoj Zlatnoj košnici, zaštitnici grada. Prema legendi, pronašli su ga osnivači Doline meda, a legenda kaže da će hiljade nedaća zadesiti grad ako Košnica nestane. Uoči praznika, Košnica je pokradena! Sve okolnosti oko nestanka Zlatne košnice upućuju da vevericu Cvrleta, pomoćnika poznate detektivke sove Sofije. Naši detektivi će razotkriti ceo slučaj, pronaći pravog lopova i vratiti ne samo Zlatnu košnicu, već i mir u dolinu.“

Trejler: https://youtu.be/w_rJ2OmGITM

 

Nedelja, 25. februar – 20 časova – domaći igrani film „Sunce mamino“

„Sunce mamino“ je topla i melanholična ljubavna komedija o odrastanju tinejdžera na ulicama i krovovima Beograda. Relja Noveski, neobični i do ludila zaljubljeni sedamnaestogodišnjak, pokušava na sve načine da smuva devojku, koristeći čak i organizaciju bakine sahrane. Dok manevriše između ljubavi i smrti, pokrenuće čitav niz događaja, nerazjašnjenih odnosa i emocija. Čudesno putovanje koje u gledaocu gotovo neizbežno budi sećanja na odrastanje, ljubav i tugovanje u sasvim ličnom, intimnom univerzumu. Film otkriva Beograd i neke njegove skrivene delove na potpuno nov i originalan način, koji će svojom kreativnošću i svežinom iznenaditi čak i one koji su sigurni da svaki deo ovog grada dobro poznaju.“

Scenario i režija: Kosta Đorđević

Uloge: Pavle Čemerikić, Branka Katić, Denis Murić, Alisa Radaković, Pavle Mensur, Dubravka Kovjanić

Pesma iz filma „Ti i ja“ – Nipplepeople

Trejler: https://youtu.be/bxw1zeVDwuw?si=AavurkJnnN8VqJRC

PREZENTACIJA PROJEKTA UČENIKA ZRENjANINSKE GIMNAZIJE

„TREBINjE – GRAD SUNCA U OČIMA ZRENjANINSKIH GIMNAZIJALACA

 

Prezentacija projekta učenika Zrenjaninske gimnazije „Trebinje – Grad Sunca u očima zrenjaninskih gimnazijalaca“ biće održana u okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 27. februara u 18 časova. Projekat će predstaviti učenici i profesorke gimnazije Nadežda Lazić i Danijela Grbić. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik programa.

 

PROMOCIJA KNjIGE PESAMA RADETA ĆOSIĆA

 

Promocija knjige „“Čovek to ne može da iskaže: izabrane pesme“ Radeta Ćosića biće održana u četvrtak, 29. februara u 18 časova, u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Pored autora na promociji govore Nemanja Savić, Milan Vašalić i Marija Vojnović. Gitarska pratnja, koja će upotpuniti čitanje autorove poezije, je Milan Stupar. Izdavač knjige je Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa.

O knjizi, Dragan Batinić koji je napravio izbor pesama i napisao pogovor naveo je sledeće:

„Kad god ga sretnem učini mi se da je, Rade Ćosić, tog trenutka „ispao“ iz neke svoje pesme i ne shvatajući do kraja šta ga je snašlo, onako začuđen, opet uleće u borbu sa realnim svetom i vlastitim životom. I po ko zna koji put pokušava da taj svet preoblikuje u novu pesmu u kojoj će se nastaniti, dok ga i ona ne potrese, protrese i iz sebe istrese, u sred sveta u kojem se baš ne snalazi najbolje, kao ni svet sa njim. I sve tako iznova i iznova, iz svake njegove pesme u pesmu, iz dana u dan, decenijama sam u zapitanosti da li je život Ćosića pretvorio u pesmu, ili on život prevodi u poeziju.“

MJUZIKL “VESELE DEVOJKE“

Mjuzikl „Vesele devojke“ biće izveden u utorak, 5. marta na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Reč je o svojevrsnom muzičko-scenskom spektaklu koji je adaptacija istoimenog američkog mjuzikla urađenog u režiji Radeta Vukotića. Kako se navodi to je priča o šest najboljih drugarica iz detinjstva koje se ponovo okupljaju na devojačkoj večeri u čast udaje ćerke jedne od njih. Osim svima dobro znanih muzičkih numera poput “Andrea”, “Apsolutno tvoj”, “Hajde da ludujemo”, “Jutro je”… (muzička saradnja: Vasil Hadžimanov), predstavu čini zanimljivom i dramski sukob između dve drugarice u koji su upletene, i sve druge. Prepliću se životne priče pet različitih žena – priče o sreći i ljubavi, prijateljstvu i poverenju, ali i nezadovoljstvu i neostvarenosti.

Uloge tumače: Tijana Dapčević, Maja Brukner, Zorana Pavić, Jelena Đukić, Ivana Peters i Svetlana Sretenović.

Karte po ceni od 1500 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

– Informacije o prodaji karata:

– 023/566712

– 063/562783

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.