Zrenjanin- Povodom reakcije građana na povećane račune za daljinsko grejanje, JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin obaveštava da je porast računa posledica više faktora:

„U odnosu na decembar 2023. godine kada je prosečna temperatura iznosila 4,74 stepena Celzijusa, prosečna temperatura u januaru 2024. godine iznosila je 2,54 stepena Celzijusa.

U skladu sa spoljnim temperaturama, danima praznika, a sve u skladu sa pravilima o radu distributivnog sistema, u januaru 2024. godine snabdevanje toplotnom energijom tokom cela 24 h trajalo je ukupno 7 dana. Poređenja radi, decembra 2023.godine, celodnevno grejanje trajalo je samo jedan dan.

Prosečna isporučena količina energije (kw/h po metru kvadratnom) je za 28% viša u odnosu na decembar 2023.godine.

Od naše prethodne korekcije cena, tačnije od oktobra 2022. godine, cena gasa porasla je za 38,5%, a cena struje za 26%. Gas i struja su osnovni energenti koji se koriste u samoj proizvodnji toplotne energije.

Cena toplotne energije porasla je za 15%.

Iz navedenih razloga, „Gradska toplana“ je odlučila da svojim potrošačima još jednom izađe u susret, te će i dalje biti omogućeno da decembarski, januarski i februarski računi budu podeljeni u dve rate. To znači da će oni sugrađani, koji ne budu mogli da svojim budžetima odgovore na porast cena, moći da 50% varijabilnog troška za navedene mesece plate u datumu dospeća, a drugu polovinu za 6 meseci.

Takođe, poseban akcenat stavljamo na ugradnju delitelja toplote. Važno je još jednom naglasiti da ugradnjom ovih uređaja potrošači sami kontrolišu utrošak toplotne energije, a time i sopstveni račun za grejanje. Primera radi, stanari koji imaju delitelje imaju 15-25% nižu potrošnju toplotne energije u odnosu na stanare koji ih nemaju.

Za kraj se mora napomenuti da i sa ovim povećanjem, cene zrenjaninskog grejanja ne mogu parirati trenutnim cenama grejanja po drugim gradovima Srbije (Sombor, Smederevo, Bečej, kikinda, Sremska Mitrovica, Beograd, Valjevo, Zaječar itd)“, navodi se u saopštenju zrenjaninske toplane.