Zrenjanin- Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić uručili su danas, na svečanosti u Gradskoj kući, boračke legitimacije za 74 borca veterana sa teritorije našeg grada. 

Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, koji je stupio na snagu 2021. godine, pored prava boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, ustanovljeno je novo pravo, odnosno kategorija korisnika, a to su borci koji su bili angažovani u oružanim operacijama 90-ih godina i u ratu 1999. godine. Za sve ove nove korisnike ustanovljena su tri nova prava, a to je pravo na sticanje statusa borca, pravo na boračku legitimaciju i pravo na borački dodatak.

Dodelom boračkih legitimacija, borcima veteranima ukazuje se veće poštovanje i zahvalnost za doprinos i učešće u odbrani otadžbine, ali i omogućava ostvarivanje određenih povlastica u svakodnevnom životu. Govoreći o ovom segmentu brige o korisnicima, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izrazila je zadovoljstvo što je danas u Zrenjaninu i što je u mogućnosti da s borcima neposredno porazgovara, sasluša ih u mestu gde žive, što je nova praksa u tom ministarstvu.

“Posle dugo vremena sve učestalije govorimo o boračkoj populaciji, naš budžet u sektoru za boračko-invalidsku zaštitu je znatno uvećan i zaista onu rečenicu da se “Boga i borca setimo samo kada je teško” želimo da promenimo i da im sada, u vreme ekonomskog napretka, mira i stabilnosti u našoj zemlji, ukažemo ono što zaslužuju, a najmanje što zaslužuju jesu pažnja, ljubav i čast koju želimo da im damo ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Danas smo dodelili 74 boračke legitimacije i to je samo početak i prvi korak u regulaciji statusa borca, a u narednim mesecima očekujemo i svečanost dodele boračkih spomenica, nacionalnih priznanja za sve ono što su učinili za svoju zemlju”, rekla je Lakić i dodala da je, zahvaljujući aktivnostima ministarstva i ministra Nikole Selakovića, broj registrovanih boraca skoro udvostručen.

“Do pre godinu dana imali smo 25.500 boraca, a po jutrošnjem preseku taj broj je na teritoriji Republike Srbije veći od 47.000 i za ovu godinu imamo predviđen značajno veći budžet koji ćemo usmeriti ka udruženjima građana i uopšte, boračkoj populaciji. Uskoro predstoje konkursi za dodelu sredstava i ja pozivam predstavnike udruženja građana da se prijave”, kazala je ona.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Santovac rekao je da Grad Zrenjanin finansijski, kroz godišnje konkurse, i kroz druge vidove pomoći daje podršku borcima veteranima, njihovim udruženjima i organizacijama, ali pomaže u kontinuitetu i porodice boraca koji su, nažalost, u otadžbinskim ratovima izgubili živote.

“Prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruje 1585 naših sugrađana, dok je ukupan broj boraca veterana 1259. Uz mesečna izdvajanja od strane ministarstva, grad Zrenjanin omogućava korisnicima povlašćen gradski prevoz, pravo na povlašćeno korišćenje obeleženih parking mesta, oslobađanje od plaćanja administrativnih taksi, a programski rad boračkih udruženja u toku prošle godine finansiran je u iznosu od 700 hiljada dinara. Takođe, grad Zrenjanin za porodice palih boraca na Dan državnosti izdvaja 6.000 dinara po korisniku, dok deca ratnih vojnih invalida imaju pravo na besplatne udžbenike, boravak i ishranu u predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi”, naveo je Santovac i pozvao naše gradske ustanove, institucije i privredne subjekte da se uključe u ove aktivnosti u vezi sa boračkim legitimacijama i da njihovim nosiocima omoguće što više povlastica.

 

“Posebno nam znači i što Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na ovakav način podržava borce veterane i dodelom legitimacija pokazuje na delu da ih ne zaboravlja i doprinosi poboljšanju njihovih životnih uslova i potreba”, ukazao je Santovac na današnjoj svečanosti.

 

Pre dodele legitimacija, za pomoćnicu ministra organizovan je prijem u kabinetu zamenika gradonačelnika, a u okviru boravka u Zrenjaninu upriličena je i poseta u Udruženju ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Zrenjanina, koje vodi Jovanka Pavlović. U prostorijama tog udruženja, zahvaljujući sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao deo nacionalnog projekta očuvanja sećanja na oslobodilačke ratove Srbije, prošle godine je otvorena spomen-soba, posvećena poginulim borcima i preminulim ratnim vojnim invalidima, učesnicima u ratnim sukobima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, od 1990-1999. godine, kojih je u Zrenjaninu 75.

izvor: Grad Zrenjanin