Zrenjanin- Tradicionalan prijem za predstavnike udruženja i članove porodica boraca poginulih u oružanim sukobima devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i tokom NATO agresije na našu zemlju održan je danas u zrenjaninskoj Gradskoj kući, a ovaj skup se poslednjih godina održava i povodom Dana državnosti, kada se porodicama dodeljuje i jednokratna novčana pomoć Grada Zrenjanina. Skup je počeo minutom ćutanja i odavanjem pošte za pedeset tri poginula borca s teritorije našeg grada.

U ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika, s prisutnima su razgovarali zamenik gradonačelnika Saša Santovac, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić i šefica Odseka za boračko-invalidsku zaštitu i javno zdravlje Ivana Popov, a prisustvovale su i pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović.
Zamenik gradonačelnika rekao je da je to sada već dugogodišnja tradicija i simbolika, da se datum ovog skupa povezuje s praznikom državnosti Srbije.
“Upravo su vaši najbliži, vaši najmiliji ugradili sebe u temelje ove države i sadašnji privredni i ekonomski razvoj koji imamo delom i njima dugujemo. Mnogo puta smo ponavljali i isticali da nijedna žrtva za slobodu otadžbine nije uzaludna. Vama gubitak najbližih niko ne može nadoknaditi i ta tuga je večna, ali smo svi tu zajedno da se sećamo stradalih, da ne dozvolimo da to sećanje izbledi i da učinimo koliko je moguće da vam pomognemo i budemo tu za vaše probleme ili sugestije”, poručio je Santovac članovima porodica poginulih i dodao da Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo, na čijem je čelu Nikola Selaković, čine kvalitativne pomake i korake da i borci veterani i borci koji su, nažalost, stradali, dobiju u društvu mesto koje im po svemu pripada, kao braniocima otadžbine.

“Prethodne nedelje nam je bila u poseti i pomoćnica ministra, razgovarali smo o brojnim temama, i sigurni smo da država čini puno toga da svi koji su učestvovali u odbrani zemlje imaju posebno mesto. Značajan segment njihovog rada posvećen je i sećanjima na stradale, kroz otvaranja spomen-soba, ratnih memorijala, spomenika, i u tome će im se pridružiti svakako i grad Zrenjanin. Podsetio bih da smo prošle godine zvanično proglasili ulicu Slaviše Kepića u Stajićevu, da smo zajedno s ministrom odbrane i potpredsednikom Vlade Milošem Vučevićem odali poštu i počasti heroju s Paštrika Savi Erdeljanu, da je u našem udruženju otvorena spomen-soba posvećena poginulim i preminulim borcima i verujem da će ove i slične aktivnosti biti nastavljene”, kazao je ovom prilikom zamenik Santovac.
Dobru saradnju s lokalnom samoupravom istakli su i predsednici dva udruženja, Jovanka Pavlović, predsednica Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Zrenjanina, i supruga poginulog borca, i Jovica Pilipović, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina.
Udruženje na čijem je čelu Jovanka Pavlović ima 170 članova. Ona je istakla da je u proteklom periodu dosta toga urađeno u korist boračke populacije i izrazila uverenje da će se saradnja nastaviti i u narednom periodu.
“S obzirom da naše članstvo stari iz godine u godinu, da nas je sve manje, prvenstveno su nam potrebe u zdravstvenoj zaštiti i najviše tu treba obratiti pažnju, što smo ukazali i na današnjem sastanku”, rekla je Pavlovićeva.
Jovica Pilipović je predsednik udruženja koje broji 152 člana i izražava zahvalnost lokalnoj samoupravi, i zbog organizovanja ovog prijema i zbog drugih okupljanja tokom godine, različitim povodima.
“Država nam je pomogla u rešavanju materijalnog statusa, registrovani smo u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a grad našim članovima izlazi u susret po drugim pitanjima”, kazao je on.
Izvor: Grad Zrenjanin