Zrenjanin- Povodom obeležavanja Dana frankofonije (Ziua Francofoniei) i tridesetjednogodišnjice od kada je Rumunija postala punopravni član Međunarodne organizacije Frankofonije u Kulturnom centru Zrenjanina i Kulturnom centru Vršca, Generalni konzulat Rumunije (Consulatul General al României)  publici u Zrenjaninu i Vršcu predstaviće dva uspešna ostvarenja rumunske kinematografije.

U zrenjaninskom Kulturnom centru u sredu, 20. marta u 20 časova prikazuje se  filmska komedija „6,9 po Rihterovoj skali“  (6,9 pe scara Richter),   a u petak, 22. marta vršačka publika imaće priliku od 18 časova  da pogleda filmPriča jednog zabušanta“ (Povestea unui pierde-vară). Ulaz je slobodan.

Partneri ove kulturne manifestacije iz Republike Srbije su: Grad Vršac, Grad Zrenjanin, Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna, nedeljnik na rumunskom jeziku „Libertatea“ iz Pančeva, Redakcija programa na rumunskom jeziku Radio televizije Vojvodine, Kulturni centar Vršca i Kulturni centar Zrenjanina.

 

O filmu „6,9 po Rihterovoj skali“  koji se prikazuje u zrenjaninskom Kulturnom centru:

„6,9 po Rihterovoj skali“ (komedija, režija: Nae Karanfil)

Toni, mladi pozorišni glumac, teško se snalazi između komplikovane uloge u jednom mjuziklu, ljubomorne depresivne žene i opsesijom za neizbežnim velikim zemljotresom najavljen od strane svih „stručnjaka“. Međutim, pravi zemljotres za njega predstavlja neočekivani povratak svog oca, posle dve decenije odsustva. Nemoralni i manipulatorni, otac se instalira u univerzum svog sina, uznemiravajući mu opstanak, a glavna uloga u mjuziklu u kojem igra Toni predstavlja u savršenosti njegov haotični život koji se našao na pragu kolapsa…

 

O filmu Priča jednog zabušanta“ koji se prikazuje u vršačkom Kulturnom centru:

„Priča jednog zabušanta“ (komedija-drama, režija: Paul Negoesku)

Petru je profesor matematike na Fakultetu Politehničkih nauka, i uprkos svojim godinama (42 godine), vodi život bez briga. Večeri provodi u izlascima sa drugarima na pivo i njegove posete Irini sa kojom ima neobavezan odnos. Kada Irina ostane trudna, Petru je prisiljen da promeni svoj stil života kako bi na kraju postao ozbiljniji…