Zrenjanin- Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju obeležava se danas širom Srbije, 25 godina od početka agresije na našu zemlju, tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

U Zrenjaninu je služen parastos i položeno cveće na spomenik poginulima u ratovima devedesetih, a sinoć i danas, na velikom ledu postavljenom na balkonu Gradske kuće, istaknuta su imena. Napisano je 1139 žrtava agresije, kao i onih koji su stradali na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. -2004. godine.

Zrenjanin je jedan od gradova u našoj zemlji koji je omogućio ovakav vid obeležavanja herojskog otpora branilaca otadžbine i obeležavanja sećanja na žrtve agresije.

Vence su položili predstavnici Banatske brigade, Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Udruženja ratnih vojnih invalida, vojnih penzionera, ratnih i policijskih veterana, Organizacije rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a i veterani 63. padobranske divizije.

Pomen je služio Veselin Vlaški , starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu.

U delegaciji Grada Zrenjanina bili su gradonačelnik Simo Salapura, zamenik Saša Santovac i načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov. Delegaciju Srednjobanatskog upravnog okruga predvodio je načelnik Predrag Rađenović, a delegaciju Banatske brigade major Rade Daljević, koji je govorio i o razmerama NATO agresije, herojskom otporu branilaca, evocirao uspomene na žrtava i rekao da je aktuelnost tih događaja večna.

„Iako opremljeni manje modernim naoružanjem, imali smo prednost u odnosu na agresora, visok moral, spretnost i stručnost. Pripadnici vojske, ali i naroda, branili su zemlju svim raspoloživim sredstvima i osvajali naizgled nemoguće. Ne možemo i ne smemo zaboraviti eksplozije, rušenja, ubijanja, stradanja. Naša je dužnost i obaveza da, zbog generacija koje dolaze, do 24. marta sačuvamo od zaborava teške trenutke NATO agresije i sačuvamo sećanja na one koji nisu sa nama, u nadi da će ovakva vreme se više nikada neće ponoviti“, rekao je Daljević.

Obraćajući se prisutnim na ceremoniji, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je od NATO agresije proteklo “dvadeset pet godina sećanja, tuge i ponosa”.

“Sećanja, koje ne sme da izbledi, tuge za stradalima i ponosa što su naš slobodarski narod i njegova vojska i policija hrabro stali naspram udružene sile koja je kukavički, iz vazduha, napadala našu teritoriju punih 78 dana”, istakao je i ukazao da se posebno sećamo naših stradalih sugrađana. Njih pedeset trojica poginula su u ratnim sukobima devedesetih godina, od kojih devetorica tokom NATO agresije, u proleće 1999. godine.

“U prilog našem negovanju sećanja na poginule sugrađane, u proteklom periodu idu i tri momenta, tri događaja kojima je Grad Zrenjanin dao snažnu podršku i u njima učestvovao – ulica u Stajićevu zvanično je ponela ime vojnika Slaviše Kepića, a obeležavanju godišnjice pogibije starijeg vodnika prve klase Save Erdeljana prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević. Time je i država poručila da su ovi ljudi heroji i da se njihovoj žrtvi mora ukazivati svako poštovanje. Takođe, u našem Udruženju ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca otvorena je spomen-soba posvećena poginulim i preminulim borcima. Kroz ovakve aktivnosti i dešavanja, baš kao što je i ovo današnje, simbolično odajemo poštu i ukazujemo počasti i svim ostalim sinovima otadžbine iz našeg grada”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je i da se Srbija, Vojvodina, Banat i Zrenjanin, četvrt veka nakon NATO agresije, danas najbolje brane investicijama i razvojnim projektima u mnogim oblastima – privrednim napretkom, zapošljavanjima, novim autoputevima i unapređenjem infrastrukture.

“Istoriju moramo poštovati, izvlačiti iz nje pouke i iskustvo, baš kao što događaje iz 1999. godine ne smemo da zaboravimo. Da oprostimo možemo, da zaboravimo nećemo i ne smemo”, poručio je na kraju obraćanja gradonačelnik Salapura.

Izvor: Grad Zrenjanin