SERIJAL STARE GRADSKE KAFANE U NEKADAŠNjEM BEČKEREKU I PETROVGRADU

U serijalu portala ZRklik pod nazivom „Stare gradsk kafane u nekadašnjem Bečkereku i Petrovgradu“ predstavili smo vam izuzetne priče o nekadašnjim objektima koji su preživeli sva rušenja i prepravke, a koji su nekada bile poznate kafane i lokali…

Treća  priča o starim kafanama je možda i najneverovatnija pošto malo ko danas u gradu Zrenjaninu zna da je grad pre Drugog svetskog rata imao nekoliko većih (3), ali i više manjih hotela.

U tim hotelima postojale su gradske kafane, a u jednom od njih bila je i gradska pivnica! Takođe, osim te pivnice postojale su i druge pivnice u gradu o kojima će biti govora u predstojećim člancima. Neverovatno, ovaj objekat koji vidite na fotografiji opstao je do dan danas, iako izmenjenog izgleda…

Da li znate koji je ovo objekat i gde se nalazi ?
Ovaj objekat i dan danas postoji i nalazi se na nekoliko stotina metara od trga Slobode i gradske kuće.

TREĆA PRIČA O JEDNOJ ZABORAVLjENOJ I NESTALOJ KAFANI – HOTEL „BRISTOL“ i GRADSKA PIVNICA

Na svega nekoliko stotina metara od današnje gradske kuće sačuvan je objekat u kome je pre Drugog svetskog rata bio hotel „Bristol“ i Gradska pivnica. U prizemlju ove zgrade bila je Pivnica a na spratu bile su sobe za goste i Hotel. Gotovo niko se danas ne seća šta je u ovoj zgradi bilo pre nekih 80 godina… Pokušao sam da saznam od nekih stručnih ustanova u gradu nešto više o ovoj zgradi, međutim ni oni ne znaju. Potom sam otišao lično i zazvonio na interfon i gospodin Kusalo mi je ispričao šta je on čuo o toj zgradi gde stanuje.

Zgrada je posle Drugog svetskog rata nacionalizovana i danas prizemlje pripada MZ Gradnulica. Sobe od nekadašnjeg hotela pretvorene su u privatne stanove. Po rečima ovog stanara, u ovoj zgradi se odvijao i posle Drugog svetskog rata buran javni život pošto je čuo da su u dvorištu bile nekada čuvene igranke… A neposredno posle Drugog Svetskog rata u ovoj zgradi bila je štamparija.

Fasada je bila iako skromno ukrašena, sa jednakim, pravilnim otvorima za prozore, ulaznim vratima kao i sa lepom anfor kapijom. Sva ta stolarija bila je tada izrađena i lepo obrađena od drveta. Kada sam prvi put naišao na ovu staru fotografiju nisam mogao da verujem da je u ovom današnjem objektu bio hotel sa pivnicom ?! Otac me je vodio kad sam bio dete u tu kuću 80-tih godina 20. veka ali tu je tada bila koliko se sećam tzv. semenska radnja gde se moglo kupiti razna semena, lukovice kao i biljke iz voćarstva, vinogradarstva, ratarstva i povrtarstva i cvećarstva. Takođe tu se prodavao i poljoprivredni alat i razna roba vezana za poljoprivredu. Tu smo kupili ašov, lukovice od cveća kao i seme u kutiji od tzv. „Engleske trave“ i ko zna šta još sve…. A evo danas pogledajte koji je to objekat…

Danas je tu prodavnica automobila

Stara kuća u ulici Cara Dušana – NEKAD i SAD
Nekada hotel, kafana i pivnica… Danas prodajni auto centar

Dok nije izgrađena tzv. magistrala ceo taj kraj bio je mnogo mirniji i u produžetku su se nastavljale kuće…Pogledajte… Avionski snimak početka ulice Cara Dušana za vreme Kraljevine Jugoslavije… Crvenom strelicom označen je hotel „Bristol“ i Gradska pivnica. Ta gužva sa mnogo ljudi što vidite duž trotoara od Katoličke crve pa skroz do Slovačke crkve bile su Velike pijace !

Teško da danas tamo ima nekog od potomaka prvih vlasnika, jer je i sam objekat pretrpeo ogromne promene, prepravke i devastiranje. Poslednjih decenija u tom objektu bile su prodavnice auto delova, kao i prodajni auto centar.

Pogledajte koje su bile prve gradske kafane u nekadašnjem Bečkereku i Petrovgradu

POGLEDAJTE KAKO JE NEKADA IZGLEDAO HOTEL CENTRAL U NAŠEM GRADU

Piše: Vojislav Cvejić